Sałatka z kaszy pęczak z dodatkiem pekinki, słodkich pomidorów śliwkowych i cieciorki. Niebanalny charakter nadają potrawie bakalie – prażone orzeszki ziemne i rodzynki, a także aromatyczne przyprawy korzenne.
20 min
Dla 4 osób
Łatwy
Składniki:
100 g suchej kaszy pęczak
280 g kapusty pekińskiej
220 g słodkich pomidorów śliwkowych
200 g ciecierzycy konserwowej (masa po osączeniu z zalewy)
2 łyżki posiekanej natki pietruszki
60 g prażonych orzechów ziemnych
3 łyżki drobnych rodzynków
2 łyżki majonezu
1 łyżeczka całych nasion kminu rzymskiego (kuminu)
½ łyżeczki całych suszonych jagód jałowca
½ łyżeczki mielonego cynamonu
sól do smaku
pieprz cytrynowy do smaku
Pęczak z warzywami i bakaliami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Kaszę ugotować wg instrukcji na opakowaniu, po czym osączyć i wystudzić.
Rodzynki sparzyć i osączyć.
Kumin oraz jagody jałowca uprażyć w suchym rondelku, a następnie utrzeć w moździerzu.
Kapustę poszatkować i przełożyć do miski. Dodać pęczak i osączoną cieciorkę, wsypać fistaszki i utarte przyprawy korzenne.
2.Następnie dołożyć drobno pokrojone pomidory, wsypać rodzynki, natkę pietruszki i cynamon. Całość wymieszać i połączyć z majonezem. Na końcu sałatkę doprawić do smaku solą oraz pieprzem cytrynowym.
Komentarze