Pęczak z warzywami i bakaliami

0 (0 ocen)

  • 20 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Sałatka z kaszy pęczak z dodatkiem pekinki, słodkich pomidorów śliwkowych i cieciorki. Niebanalny charakter nadają potrawie bakalie – prażone orzeszki ziemne i rodzynki, a także aromatyczne przyprawy korzenne.

  • 20 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 100 g suchej kaszy pęczak
    280 g kapusty pekińskiej
    220 g słodkich pomidorów śliwkowych
    200 g ciecierzycy konserwowej (masa po osączeniu z zalewy)
    2 łyżki posiekanej natki pietruszki
    60 g prażonych orzechów ziemnych
    3 łyżki drobnych rodzynków
    2 łyżki majonezu
    1 łyżeczka całych nasion kminu rzymskiego (kuminu)
    ½ łyżeczki całych suszonych jagód jałowca
    ½ łyżeczki mielonego cynamonu
    sól do smaku
    pieprz cytrynowy do smaku
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Sałatki Przystawki

Pęczak z warzywami i bakaliami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Pęczak z warzywami i bakaliami 1. Kaszę ugotować wg instrukcji na opakowaniu, po czym osączyć i wystudzić.
    Rodzynki sparzyć i osączyć.
    Kumin oraz jagody jałowca uprażyć w suchym rondelku, a następnie utrzeć w moździerzu.
    Kapustę poszatkować i przełożyć do miski. Dodać pęczak i osączoną cieciorkę, wsypać fistaszki i utarte przyprawy korzenne.
  • Pęczak z warzywami i bakaliami 2. Następnie dołożyć drobno pokrojone pomidory, wsypać rodzynki, natkę pietruszki i cynamon. Całość wymieszać i połączyć z majonezem. Na końcu sałatkę doprawić do smaku solą oraz pieprzem cytrynowym.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować