Pęczak z suszonymi pomidorami i lekką sałatką z rucoli

0 (0 ocen)

  • Dla 2 osób
  • Średni

Przepis na pyszną, wracającą do łask kaszę w lekkiej wiosennej odsłonie.

  • Dla 2 osób
  • Średni

Składniki:

  • PęCZAK:
    - pęczak: 8 łyżek
    - przecier pomidorowy: 0.75 szklanki
    - suszone pomidory z oliwy pokrojone: 6 sztuk
    - pieczona pierś kurczaka: 1 sztuka
    - przyprawa 5 smaków: 1 łyżeczka
    - sól i pieprz: 1 szczypta
    - oliwa: 2 łyżki
    - woda lub bulion warzywny: 1.5 szklanki
    SAłATKA:
    - rucola: 1.5 szklanki
    - pomidor: 1 sztuka
    - oliwa z oliwek Extra Vergin: 2 łyżki
    - sok z cytryny: 2 łyżki
    - pieprsz i sól: 1 szczypta
    - kiełki: 0.5 szklanki
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Przystawki

Pęczak z suszonymi pomidorami i lekką sałatką z rucoli - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • risotto z pęczaku z suszonymi pomidorami i rucolą 1. Pęczak płuczemy na sicie zimną wodą. W głębokiej patelni rozgrzewamy oliwę do smażenia i wrzucamy do niej pęczak. Prażymy go przez 2-3 minuty, często mieszając (lub podrzucając ;). Wlewamy pierwszą szklankę wody. Przykrywamy pokrywką i gotujemy na średnim ogniu aż woda się wchłonie co jakiś czas mieszając. Suszone pomidory osączamy z oliwy i kroimy na drobne kawałki. Podobnie kroimy kurczaka. Ja użyłam pierś, którą odjęłam od kości- pozostałość z pieczonego kurczaka.
    Gdy woda już się prawie calkowicie wchłonie, dodajemy pulpę pomidorową. Znów mieszamy i pozwalamy by pęczak wchłonął płyn. Po czym dodajemy pokrojone pomidory, kurczaka oraz przyprawę "5 smaków", pozwalamy by smaki się wymieszały przez kilka minut i doprawiamy dalej według uznania. Można także dodać trochę oliwy z zalewy z pomidorów.
    Próbujemy kaszę- musi być ugotowana al'dente, ale jeśli jeszcze jest zbyt twarda to dodajemy trochę wody.
    Gdy kasza jest już dostatecznie miękka, ale nadal stawia opór między zębami, jest gotowa. Przykrywamy ją i pozwalamy chwilkę odpocząć w czasie gdy przygotujemy sałatkę.
    Rucolę płuczemy zimną wodą i odsączamy dokładnie. Ja używam suszarki do sałaty, kora bardzo przyspiesza i ułatwia to zadanie. Pomidora parzymy we wrzątku przez 10 sekund, hartujemy w zimnej wodzie przez kolejne kilka sekund i ściągamy skórkę. kroimy w ósemki i dodajemy do rucoli. Sałatkę polewamy oliwą- najlepiej użyć taj ze słoiczka z suszonymi pomidorami i sokiem świeżo wyciśniętym z cytryny. Dodajemy kiełki i doprawiamy do smaku.

    Pęczak można ładnie ukształtować za pomocą ringów- lub tak jak ja przy użyciu pojemniczka po śmietanie. Nakładam kilka łyżek pęczaku do takiego kubeczka, lekko ugniatam i odwracam do góry nogami na talerzu. Efekt jest prawie profesjonalny :)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Rukola Suszone pomidory Kasza pęczak

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Kolacja

Podobne przepisy

To może cię zainteresować