REKLAMA

Pasztet drobiowy ze śliwką

wyświetlono: 263 | dodany do książki kucharskiej: 0 | polecenia: 0

Nie wyobrażam sobie świąt, większych rodzinnych uroczystości bez domowego pasztetu. Robię go z różnego mięsa, lecz pierwszy raz się pokusiłam o drobiowy ze słodkim akcentem suszonej śliwki oraz żurawiny. Wiem, że jest pracochłonny, chwile trzeba czasu poświęcić na jego przygotowanie, ale WARTO!

opublikowany: 30.11.2016
Udostępnij Pinterest
  • 3 godz. 20 min

Składniki:


  • 5 l wody
    4 liście laurowe
    8 kuleczek ziela angielskiego
    2,3 większe marchewki
    1 łyżka vegety
    1 łyżeczka soli
    1/3 łyżeczki pieprzu
    6 udek z kurczaka
    500 g piersi z kurczaka
    0,5 kg surowego boczku
    6 jajek
    1/2 łyżeczki soli
    1/2 łyżeczka curry
    1/4 łyżeczki gałki muszkatałowej
    1 łyżka papryki słodkiej
    4 ząbki czosnku
    2 małe cebule
    szczypta papryki ostrej
    2 łyżki smalcu lub masła
    garść suszonej śliwki
    garść suszonej żurawiny
Ocena:

(średnia 0 z 0 głosów)

Posiłek:

Sposób przygotowania:

  • 1. Przygotowujemy zalewę, w której będzie się gotowało mięso przez ok 2 godziny. Do wrzątku dodajemy mięso (chodzi o to aby się zmieściło do większego garnka), dodajemy pieprz, liście laurowe, vegetę, marchewki, ziele angielskie, 1 łyżeczkę soli oraz pieprz. Gotujemy aż mięso będzie miękkie (można to sprawdzić za pomocą widelca- jeżeli będzie łatwo wchodził tzn, że już jest ugotowane).Ugotowane mięso oraz marchewkę wyciągamy z garnka, odstawiamy na ok 30 minut do ostygnięcia. Starannie pozbywamy się wszystkich kości i chrząstek. Przepuszczamy przez maszynkę do mielenia minimum 4 razy wraz z czosnkiem oraz cebulą. ( Dzięki takiej ilości zmielenia po pierwsze pasztet będzie miał lepszą konsystencję, po drugie mamy gwarantowane, że później podczas jedzenia pasztetu nie znajdziemy żadnych małych grudek lub kości itp. Do zmielonego mięsa dodajemy jajka, 2 szczypty pieprzu, 1/2 łyżeczki soli oraz zaczynamy mieszać całość łyżką.

    Można wyrabiać pasztet łyżką lub łatwiej dłonią. Około 1 szklanki zalewy z gotującego się mięsa dodajemy do naszej miski z wyrabianym mięsem. Dodajemy gałkę muszkatałową, curry, paprykę słodką i ostrą. Można delikatnie popróbować czy mięso jest dobrze przyprawione.

    Gotową masę przekładamy do naczynia żaroodpornego lub dwóch większych keksówek. Konsystencja pasztetu przed upieczeniem przypomina troszkę sernika- można ją nawet przelać do naczynia żaroodpornego. Gdy już będzie umieszczone w foremkach to wkładamy w odstępach od siebie suszone śliwki oraz żurawinę, lekko dociskamy w mięso. Wierzch można jeszcze podlać kilkoma łyżeczkami wody z zalewy, w której gotowało się mięso. Piec ok 70-90 minut w temp. 200 stopni. Po upieczeniu należy odstawić pasztet do ostygnięcia w piekarniku, później radziłabym dać do zimnego miejsca na dobę. Gdy się go pokroi od razu to będzie bardzo sypki, natomiast gdy przeleży dobę lub przynajmniej noc w zimnym miejscu to na drugi dzień będzie zwarty i bez problemu pokroicie go na plasterki.
Dodaj do książki kucharskiej
Wyślij Udostępnij Podziel się Wyślij

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Komentarze

Podobne przepisy

Dodane przez: JulkaTomeczek 1dd

Pasztet drobiowy ze śliwką

Często robię ten pasztet na święta i na co dzień

kategoria: Pasztet pasztet drobiowy opublikowany: 18.01.2016 | wyświetlono: 1926 Książki kucharskie: 1 | Polecenia: 0
Dodane przez: Bożena Z. ja.

Drobiowy pasztet ze śliwką.

Jest smaczny, w zadnym stopniu nie równa sie z tym kupnym.Zdrowy i aromatyczny.

kategoria: Pasztet opublikowany: 15.11.2013 | wyświetlono: 1445 Książki kucharskie: 5 | Polecenia: 0
Dodane przez: Bernadetta Bernadetta

Wieprzowo-drobiowy pasztet ze śliwką

Pyszny, kremowy pasztet ze śliwką.

kategoria: Pasztet opublikowany: 21.09.2012 | wyświetlono: 497 Książki kucharskie: 0 | Polecenia: 0
Dodane przez: PolskaGotuje PolskaGotuje

Pasztet drobiowy

Domowy pasztet drobiowy

kategoria: Pasztet pasztet drobiowy opublikowany: 23.03.2013 | wyświetlono: 3423 Książki kucharskie: 10 | Polecenia: 0
Dodane przez: rena123 portret

"Porosołowy" pasztet drobiowy

Ten pasztet to produkt uboczny rosołu drobiowego. Bardzo udany :)

kategoria: Pasztet pasztet drobiowy opublikowany: 15.12.2014 | wyświetlono: 14044 Książki kucharskie: 23 | Polecenia: 2
Dodane przez: Mniam1 Mniam1

Pasztet ze śliwką

Domowy pasztet z dodatkiem suszonych śliwek. Bardzo smaczny dodatek do pieczywa. Często gości w moich kanapkach :)

kategoria: Wędliny Pasztet opublikowany: 17.12.2014 | wyświetlono: 937 Książki kucharskie: 0 | Polecenia: 0

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE