Pasztet drobiowy ze śliwką

  • wyświetlono: 247 |
  • dodany do książki kucharskiej: 0 |
  • polecenia: 0

Nie wyobrażam sobie świąt, większych rodzinnych uroczystości bez domowego pasztetu. Robię go z różnego mięsa, lecz pierwszy raz się pokusiłam o drobiowy ze słodkim akcentem suszonej śliwki oraz żurawiny. Wiem, że jest pracochłonny, chwile trzeba czasu poświęcić na jego przygotowanie, ale WARTO!

Joanna Poprostupycha
  • 200min

Składniki


5 l wody
4 liście laurowe
8 kuleczek ziela angielskiego
2,3 większe marchewki
1 łyżka vegety
1 łyżeczka soli
1/3 łyżeczki pieprzu
6 udek z kurczaka
500 g piersi z kurczaka
0,5 kg surowego boczku
6 jajek
1/2 łyżeczki soli
1/2 łyżeczka curry
1/4 łyżeczki gałki muszkatałowej
1 łyżka papryki słodkiej
4 ząbki czosnku
2 małe cebule
szczypta papryki ostrej
2 łyżki smalcu lub masła
garść suszonej śliwki
garść suszonej żurawiny

Sposób przygotowania przepisu:

Pasztet drobiowy ze śliwką

  • 1. Przygotowujemy zalewę, w której będzie się gotowało mięso przez ok 2 godziny. Do wrzątku dodajemy mięso (chodzi o to aby się zmieściło do większego garnka), dodajemy pieprz, liście laurowe, vegetę, marchewki, ziele angielskie, 1 łyżeczkę soli oraz pieprz. Gotujemy aż mięso będzie miękkie (można to sprawdzić za pomocą widelca- jeżeli będzie łatwo wchodził tzn, że już jest ugotowane).Ugotowane mięso oraz marchewkę wyciągamy z garnka, odstawiamy na ok 30 minut do ostygnięcia. Starannie pozbywamy się wszystkich kości i chrząstek. Przepuszczamy przez maszynkę do mielenia minimum 4 razy wraz z czosnkiem oraz cebulą. ( Dzięki takiej ilości zmielenia po pierwsze pasztet będzie miał lepszą konsystencję, po drugie mamy gwarantowane, że później podczas jedzenia pasztetu nie znajdziemy żadnych małych grudek lub kości itp. Do zmielonego mięsa dodajemy jajka, 2 szczypty pieprzu, 1/2 łyżeczki soli oraz zaczynamy mieszać całość łyżką.

    Można wyrabiać pasztet łyżką lub łatwiej dłonią. Około 1 szklanki zalewy z gotującego się mięsa dodajemy do naszej miski z wyrabianym mięsem. Dodajemy gałkę muszkatałową, curry, paprykę słodką i ostrą. Można delikatnie popróbować czy mięso jest dobrze przyprawione.

    Gotową masę przekładamy do naczynia żaroodpornego lub dwóch większych keksówek. Konsystencja pasztetu przed upieczeniem przypomina troszkę sernika- można ją nawet przelać do naczynia żaroodpornego. Gdy już będzie umieszczone w foremkach to wkładamy w odstępach od siebie suszone śliwki oraz żurawinę, lekko dociskamy w mięso. Wierzch można jeszcze podlać kilkoma łyżeczkami wody z zalewy, w której gotowało się mięso. Piec ok 70-90 minut w temp. 200 stopni. Po upieczeniu należy odstawić pasztet do ostygnięcia w piekarniku, później radziłabym dać do zimnego miejsca na dobę. Gdy się go pokroi od razu to będzie bardzo sypki, natomiast gdy przeleży dobę lub przynajmniej noc w zimnym miejscu to na drugi dzień będzie zwarty i bez problemu pokroicie go na plasterki.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

moj_niedzielny_obiadszkola_babcimama_mnie_nauczylaPasztetdomowy_pasztetpasztet_drobiowy

Komentarze

Podobne przepisy

Gryczany pasztet ze śliwką

Dodane przez: Jaga85

Gryczany pasztet ze śliwką

To pyszny pasztet z dodatkiem zdrowej...

pasztet drobiowy z wątróbką

Dodane przez: majka190382

PASZTET DROBIOWY Z WĄTRÓBKĄ

Ulubiony pasztet moich synów. Delikatny...

Pasztet ze śliwką :)

Dodane przez: Ewelina Marcin

Pasztet ze śliwką

Lubię wszelkiego rodzaju pasztety...

pasztet ze śliwką

Dodane przez: Henryka

Pasztet ze śliwką

Pierwszy raz się odważyłam na zrobienie...

Pasztet z fasoli ze śliwką

Dodane przez: Jaga85

Pasztet z fasoli ze śliwką

To pasztet, który łączy w sobie...

Pasztet drobiowy

Dodane przez: bogusia82

Pasztet drobiowy

Pasztet jest smaczny i delikatny,...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE