Pasztet z selera

5 (179 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

  • 1 godz. 30 min

Gdy po raz pierwszy przygotowałam ten pasztet, nie chciałam powiedzieć rodzinie z czego jest zrobiony. Obawiałam się, że nie będą chcieli go jeść. Bardzo im jednak posmakował.

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • ● 1 kg selera
    ● 2 duże cebule
    ● kostka margaryny
    ● 4 ząbki czosnku
    ● 6 jajek
    ● 2 grzybowe kostki bulionowe
    ● 1 szkl. bułki tartej
    ● sól
    ● pieprz
    ● tłuszcz i bułka tarta do form
Wystaw ocenę:

5 (179 ocen)

Zobacz również:

Pasztet

Pasztet z selera - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Pasztet z selera 1. Selery obieramy, myjemy
    i ścieramy na tarce o dużych
    oczkach. Cebule obieramy,
    ścieramy na tarce, wsypujemy
    do selerów. Do warzyw wlewamy
    szklankę wody, dodajemy
    kostki bulionowe, margarynę
    i przeciśnięty przez praskę czosnek.
    Doprowadzamy do wrzenia
    i gotujemy na małym ogniu
    ok. godziny. Studzimy.
  • Pasztet z selera 2. Do masy wbijamy jajka,
    wsypujemy bułkę tartą i wyrabiamy.
    Doprawiamy.
  • Pasztet z selera 3. Masę przekładamy do dwóch
    natłuszczonych i wysypanych
    bułką form (21x12 cm). Pieczemy
    1,5 godziny w 190 °C.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Seler

Notka redakcyjna

PPWS_08-2010

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować