Gdy po raz pierwszy przygotowałam ten pasztet, nie chciałam powiedzieć rodzinie z czego jest zrobiony. Obawiałam się, że nie będą chcieli go jeść. Bardzo im jednak posmakował.
1 godz. 30 min
Składniki:
● 1 kg selera
● 2 duże cebule
● kostka margaryny
● 4 ząbki czosnku
● 6 jajek
● 2 grzybowe kostki bulionowe
● 1 szkl. bułki tartej
● sól
● pieprz
● tłuszcz i bułka tarta do form
Pasztet z selera - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Selery obieramy, myjemy
i ścieramy na tarce o dużych
oczkach. Cebule obieramy,
ścieramy na tarce, wsypujemy
do selerów. Do warzyw wlewamy
szklankę wody, dodajemy
kostki bulionowe, margarynę
i przeciśnięty przez praskę czosnek.
Doprowadzamy do wrzenia
i gotujemy na małym ogniu
ok. godziny. Studzimy.
2.Do masy wbijamy jajka,
wsypujemy bułkę tartą i wyrabiamy.
Doprawiamy.
3.Masę przekładamy do dwóch
natłuszczonych i wysypanych
bułką form (21x12 cm). Pieczemy
1,5 godziny w 190 °C.
Komentarze