Pasztet z mięsa rosołowego z jajkiem

5 (2 ocen)

  • 1 min
  • Dla 1 osoby

W tym pasztecie zamknięta jest esencja smaków tradycyjnego rosołu. Pozwala on w całości wykorzystać mięso i warzywa pozostałe po rosole. Poza tym do przygotowania pasztetu używamy wygotowanego mięsa, przez co pasztet jest lekkostrawny i zawiera mniej tłuszczu.

  • 1 min
  • Dla 1 osoby

Składniki:

  • 1kg mięsa drobiowego z rosołu
    3 ugotowane marchewki
    2 ugotowane pietruszki
    Kawałek ugotowanego selera
    4 jajka
    1 łyżeczka mielonego pieprzu
    Pól łyżeczki gałki muszkatołowej
    Natka pietruszki
    Sól do smaku
    Masło do wysmarowania formy
    4-6 jajek ugotowanych na twardo
Wystaw ocenę:

5 (2 ocen)

Zobacz również:

Pasztet Pasztet drobiowy

Pasztet z mięsa rosołowego z jajkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mięso oddzielamy od kości, kroimy na niewielkie kawałki i razem z warzywami mielimy w maszynce. Masę wyrabiamy, doprawiamy solą, pieprzem, gałką muszkatołową, dodajemy posiekaną natkę pietruszki. Dodajemy jajka, mieszamy.
    Formę do pieczenia smarujemy masłem – ja wykorzystałam formę na babkę z kominem, można pasztet upiec w keksówce, i wykładamy połowę mięsnej masy. W masę wciskami obrane ze skorupek jajka i wykładamy pozostałą mięsną masę, wyrównujemy wierzch. Pasztet pieczemy 45 minut w 170stopniach.
    Pasztet można podawać ciepły (np. z ulubionym sosem) lub na zimno.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mięso Jajka

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować