Pasztet z mięsa rosołowego z pieczarkami

5 (3 ocen)

  • 45 min
  • Dla 10 osób

Powiem Wam tylko, że mąż powiedział tylko: " w życiu nie jadłem lepszego pasztetu". No buźka uśmiechała mi się od ucha do ucha, bo poprzednie pasztety jakie piekłam nie zawsze go zachwycały. Serdecznie polecam przygotowanie tego pomysłu, zaznaczam tylko,że jeśli nie dysponujecie maszynką do mielenia mięsa to czeka Was trochę pracy z blendrem, ale i tak warto. Zapraszam:)

  • 45 min
  • Dla 10 osób

Składniki:

  • 1 kg mięsa z rosołu drobiowego

    315 g warzyw z rosołu

    315 g ugotowanych pieczarek

    1 duża cebula

    2 łyżki oleju

    3 jajka

    4 łyżki bułki tartej

    Sól do smaku

    1 opakowanie pieprzu kolorowego ziarnistego

    1 łyżka masła

    1 łyżka oliwy

    Sezam
Wystaw ocenę:

5 (3 ocen)

Zobacz również:

Pasztet drobiowy

Pasztet z mięsa rosołowego z pieczarkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Cebulę posiekać i zrumienić na oleju. Ostudzić.

    Do dużego garnka przełożyć rozdrobnione mięso, dodać warzywa i pieczarki i miksować do gładkiej konsystencji. Można zmielić w maszynce do mięsa.
  • 2. Dodać po 1 jajku i za każdy razem miksować. Dodać bułkę i zmiksować.

    Doprawić solą, dodać cebulę i pieprz w ziarenkach i dokładnie wymieszać.
  • 3. Keksówkę wysmarować masłem i wysypać sezamem. Ostrożnie przełożyć masę mięsną, docisnąć, wyrównać. Posmarować oliwą i posypać sezamem. Piec w 180 st około 80-90 minut. Ja piekłam 70 minut, po czym wyłączyłam piekarnik I w cieple zostawiłam jeszcze na 30 minut. Wyjąć ostudzić zupełnie i uwolnić z foremki.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mięso gotowane

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować