Pasztet z kani - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Kapelusze kani usmażyć na oleju z obu stron.
Cebule pokroić w pół plastry i również podsmażyć.
Czerstwą bułkę namoczyć w wodzie i odcisnąć.
Grzyby i cebulę wraz z odciśnięta bułką przepuścić prze maszynkę do mielenia dwa razy.
Masę wymieszać z 2 żółtkami, przyprawami, dodać bułkę tarta i jeszcze raz wymieszać.
Białka ubić na sztywno i dodać do masy grzybowej, wymieszać delikatnie.
Marchew i drugą cebulę obrać.
Marchew pokroić na ćwiartki a cebulkę w piórka.
Wrzucić na gotującą wodę i gotować 3 minuty, odcedzić.
Formę do pieczenia wysmarować masłem i wysypać bułka tartą.
Do formy włożyć połowę masy grzybowej a na nią marchew ( wzdłuż blaszki ) oraz cebulę i przykryć druga połową masy grzybowej.
Na wierzchu posypać bułką tartą.
Piec pasztet godzinę w piekarniku nagrzanym do 180 C.
Komentarze