Pasztet z kani

4.5 (189 ocen)

  • 40 min

Pyszny pasztet jest alternatywą na schabowe z kani.Jeśli mamy dużo kani ( czubajka kania) to nie sposób ich przejeść i stąd pasztet.

  • 40 min

Składniki:

  • Składniki:

    ok. 1 kg kapeluszy kani - ogonki odrzucamy
    2 duże cebule
    2 marchewki
    czerstwa kajzerka
    4 łyżki bułki tartej + do posypania wierzchu
    2 jaja
    1 łyżeczka jarzynki
    2 łyżki majeranku
    sól
    pieprz
Wystaw ocenę:

4.5 (189 ocen)

Zobacz również:

Pasztet

Pasztet z kani - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Pasztet z kani 1. Kapelusze kani usmażyć na oleju z obu stron.
    Cebule pokroić w pół plastry i również podsmażyć.
    Czerstwą bułkę namoczyć w wodzie i odcisnąć.
    Grzyby i cebulę wraz z odciśnięta bułką przepuścić prze maszynkę do mielenia dwa razy.
    Masę wymieszać z 2 żółtkami, przyprawami, dodać bułkę tarta i jeszcze raz wymieszać.
    Białka ubić na sztywno i dodać do masy grzybowej, wymieszać delikatnie.
    Marchew i drugą cebulę obrać.
    Marchew pokroić na ćwiartki a cebulkę w piórka.
    Wrzucić na gotującą wodę i gotować 3 minuty, odcedzić.
    Formę do pieczenia wysmarować masłem i wysypać bułka tartą.
    Do formy włożyć połowę masy grzybowej a na nią marchew ( wzdłuż blaszki ) oraz cebulę i przykryć druga połową masy grzybowej.
    Na wierzchu posypać bułką tartą.
    Piec pasztet godzinę w piekarniku nagrzanym do 180 C.

    Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować