Kotlety "schabowe" z kani

4.5 (156 ocen)

  • 25 min

Kania to przepyszny grzyb kapeluszowy. Panierowane kotlety to moje wspomnienie z dzieciństwa - choć kiedyś ich nie lubiłam to od kilku lat przepadam :) a nazywam je "schabowe", bo tak samo się panieruje ;)

  • 25 min

Składniki:

  • czubajka kania
    jajka
    bułka tarta
    sól
    pieprz
    olej do smażenia
Wystaw ocenę:

4.5 (156 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Kotlety

Kotlety "schabowe" z kani - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Zebrane kanie płuczemy pod małym strumieniem bieżącej wody, szczególnie dokładnie wymywamy blaszki pod kapeluszem.
    Dzielimy na mniejsze części - dwie, trzy lub cztery, w zależności od wielkości kapeluszy.
  • 2. Jajka rozkłócamy, przyprawiamy solą i pieprzem. Do drugiej miseczki wsypujemy bułkę tartą.
  • 3. Kawałki kani panierujemy w jajku, następnie obtaczamy w bułce tartej i smażymy na rozgrzanym oleju na złoty kolor - na wolnym ogniu, aby również w środku się upiekły.
    Najlepiej smakują na ciepło z chlebem :)

Porady

Po usmażeniu można kotlety rozłożyć na ręczniku papierowym, aby je "odchudzić".

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Grzyby Kanie

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować