Pasztet z kaczki i soczewicy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Kaczkę i wątróbkę płuczemy, wkładamy do garnka i gotujemy, po zebraniu szumowin dodajemy warzywa 1 cebulę przypalona na ogniu, 2 ząbki czosnku, solimy, pieprzymy i gotujemy na wolnym ogniu przez około 1,5 godziny aż mięso będzie miękkie.
2.Soczewicę gotujemy w osolonej wodzie przez około 25 minut.
3.Gdy mięso z kaczki jest już ugotowane wyjmujemy z wywaru razem z warzywami i studzimy. Z samego wierzchu wywaru zbieramy delikatnie tłuszcz i zalewamy nim bułki.
4.Kiedy mięso wystygnie oddzielamy je od kości i przekręcamy przez maszynkę do mięsa razem z warzywami oraz 1 świeżą cebulą.
Do osobnego naczynia przekręcamy soczewicę z 2 ząbkami czosnku.
5.Mięso przyprawiamy solą, pieprzem i gałką, wbijamy 3 żółtka i półtora bułki namoczonej w tłuszczu z rosołu, dokładnie mieszamy, na końcu dodajemy ubitą pianę z białek.
6.Soczewicę doprawiamy w taki sam sposób jak pasztet, dodając 1 żółtko, łyżkę miękkiego masła i połowę bułki która nam została, dokładnie mieszamy na końcu dodajemy pianę.
7.Do formy wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą wkładamy połowę mięsa, w środek dajemy soczewicę i przykrywamy resztą mięsa. pieczemy przez około 45 minut w temp 180°
Porady
Pasztet będzie równie pyszny jeżeli farsze ze sobą połączymy i wymieszamy razem do pieczenia
Komentarze