Pasztet z dyni

4.5 (141 ocen)

  • 20 min

Bezmięsny, delikatny pasztet.

  • 20 min

Składniki:

  • Składniki na 1 foremkę:

    ok 1kg dyni

    20 dag pieczarek,

    2 cebule,

    4 ząbki czosnku,

    20 dag sera mozzarella,

    2 jajka,

    2 łyżki tartej bułki,

    2 łyżki otrębów owsianych,

    Sól, pieprz,

    Szczypta gałki muszkatałowej ,

    Natka pietruszki
Wystaw ocenę:

4.5 (141 ocen)

Zobacz również:

Pasztet

Pasztet z dyni - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Dynię i pieczarki obieramy i ścieramy na tarce. Na patelni podsmażamy na oleju i łyżce masła cebulę pokrojoną w drobną kostkę, dodajemy wyciśnięty czosnek i dusimy chwilę na małym ogniu. Następnie dodajemy starte pieczarki i startą dynię. Całość dusimy około 20 minut; na koniec doprawiamy solą, pieprzem, gałką muszkatołową.
  • 2. Przekładamy mieszankę do miski i studzimy. Jak już masa jest chłodna dodajemy jajka, starty ser mozzarella, bułkę tartą, otręby owsiane, natkę pietruszki i mieszamy wszystko razem. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Masę przekładamy do foremki, posypujemy np. kminkiem i pieczemy 45 minut.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować