Pasztet z dyni

0 (0 ocen)

  • 30 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Dynia to nieocenione warzywo ze względu na jej wartości odżywcze oraz niską wartość energetyczną. Doskonałym sposobem na jej wykorzystanie jest pasztet z dyni - pożywny, lekkostrawny i przede wszystkim bardzo smaczny.

  • 30 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 7 szklanek dyni (startej na grubych okach, najlepiej Hokkaido)
    1/2 kostki margaryny "Kasi"
    1 szklanka kaszy manny
    2 jaja
    sól
    pieprz
    majeranek
    bazylia
    2 szczypty ziaren kolendry
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pasztet

Pasztet z dyni - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 1. Dynię obieramy ze skórki, przekrawamy i usuwamy gniazdo nasienne. Miąższ ścieramy na grubych okach, solimy (około 2 łyżeczki soli), mieszamy delikatnie i odstawiamy na pół godziny.
    2. Keksówkę o długości około 40 cm smarujemy margaryną i posypujemy bułką tartą.
    3. Dynię odciskamy delikatnie, aby usunąć nadmiar wody (można użyć do tego lnianej ściereczki). Dodajemy margarynę, kaszę mannę, całe jaja oraz przyprawy do smaku (należy zwrócić uwagę na to, że dynia jest już lekko słona), dokładnie mieszamy.
    4. Całość wykładamy do form, delikatnie uklepując i posypujemy bułką tartą, aby po upierzeniu utworzyła się smaczna, chrupiącą skórkę. Pieczemy w 200'C ok. 1 godziny.

Porady

Pasztet z dyni smakuje zarówno na gorąco, jak również na zimno. Doskonale komponuje się z surówką z czerwonej kapusty. Do składników pasztetu można dodać także 1 przesmażoną cebulę. Dynie można też zastąpić cukinią, w takich samych proporcjach - wówczas otrzymamy pasztet z cukinii, również bardzo smaczny :)

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Dynia

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Zobacz inne z:

Pieczenie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować