Pasztet z dyni i pieczarek

4.33 (3 ocen)

  • 1 godz. 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Bardzo smaczna propozycja na jesienny obiad

  • 1 godz. 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • 1 średnia dynia hokkaido
    250 g pieczarek
    200 g żółtego sera
    4 łyżki cebuli prazonej
    1 opakowanie czosnku granulowanego
    3 jajka
    1 szklanka kaszy manny
    sól, pieprz, przyprawa do potraw arabskich
    3 łyżki oleju
Wystaw ocenę:

4.33 (3 ocen)

Zobacz również:

Pasztet

Pasztet z dyni i pieczarek - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wykonanie:

    W rondelku podgrzewamy olej, obrane i starte na tarce pieczarki, oraz starty na tarce miąższ z dyni razem ze skórą podsmażamy na oleju . Doprawiamy solą, pieprzem i przyprawą arabską. PodsmażAMY do momentu, aż dynia i pieczarki zmiękły. Patelnię zdejmujemy z palnika, przełkladamy podduszone warzywa do miski (jeżeli dynia i pieczarki puszczą dużo soku należy je odsączyć na sicie) i odstawiamy do wystudzenia.
    Do wystudzonej dyni dodajemy jajka, starty na tarce do jarzyn żółty ser, manne posiekaną, cebulkę, doprawiamy solą i mieszamy dokładnie.
    Keksówkę o wymiarach 23×8 cm lub 3 małe wykładamy papierem do pieczenia, przekładamy masę dyniowa. Keksówkę z pasztetem wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni (grzanie góra i dół) i pieczemy pasztet 45-50 minut.
    Upieczony pasztet wyjmujemy z piekarnika i odstawiamy do całkowitego wystudzenia.

Porady

Pasztet doskonale smakuje na zimno jako wędlina lub na ciepło jako danie obiadowe podane z surówką lub sosem czosnkowym

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować