Pasztet z dyni i pieczarek - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Wykonanie:
W rondelku podgrzewamy olej, obrane i starte na tarce pieczarki, oraz starty na tarce miąższ z dyni razem ze skórą podsmażamy na oleju . Doprawiamy solą, pieprzem i przyprawą arabską. PodsmażAMY do momentu, aż dynia i pieczarki zmiękły. Patelnię zdejmujemy z palnika, przełkladamy podduszone warzywa do miski (jeżeli dynia i pieczarki puszczą dużo soku należy je odsączyć na sicie) i odstawiamy do wystudzenia.
Do wystudzonej dyni dodajemy jajka, starty na tarce do jarzyn żółty ser, manne posiekaną, cebulkę, doprawiamy solą i mieszamy dokładnie.
Keksówkę o wymiarach 23×8 cm lub 3 małe wykładamy papierem do pieczenia, przekładamy masę dyniowa. Keksówkę z pasztetem wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni (grzanie góra i dół) i pieczemy pasztet 45-50 minut.
Upieczony pasztet wyjmujemy z piekarnika i odstawiamy do całkowitego wystudzenia.
Porady
Pasztet doskonale smakuje na zimno jako wędlina lub na ciepło jako danie obiadowe podane z surówką lub sosem czosnkowym
Komentarze