Pasztet z brokułami

4.51 (142 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Pasztet świetnie sprawdza się jako dodatek do pieczywa, a jego wyjątkowy smak pozostaje w pamięci na długo.

Składniki:

  • 35 dag kalafiora
    35 dag brokułów
    30 dag piersi z kurczaka
    1/2 l wywaru z drobiu
    2 jajka
    2 łyżki mąki
    cytryna
    200 ml śmietany
    marchewka
    cukier
    sól, pieprz
    masło do formy
Wystaw ocenę:

4.51 (142 ocen)

Zobacz również:

Pasztet

Pasztet z brokułami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Pasztet z brokułami 1. Kalafiora i brokuła myjemy, dzielimy na różyczki, zalewamy gorącym wywarem i sokiem z cytryny. Gotujemy 7 minut.
  • Pasztet z brokułami 2. Oddzielnie gotujemy obraną i pokrojoną marchewkę. Filety z kurczaka miksujemy z marchewką. Wbijamy jajka, dodajemy mąkę, skórkę startą z cytryny i śmietanę. Doprawiamy solą pieprzem i cukrem. Wyrabiamy na jednolitą masę.
  • Pasztet z brokułami 3. Formę smarujemy masłem, dno wykładamy częścią masy drobiowej, a następnie na przemian brokuła i kalafiora (kwiatami do dołu). Przykrywamy masą i wyrównujemy. Przykrywamy natłuszczoną folią aluminiową i wkładamy do kąpieli wodnej. Pieczemy w piekarniku 1,5 godziny. Studzimy i na 6 godzin wstawiamy do lodówki.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Brokuły Kalafior Pierś z kurczaka

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PP_04-2009

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować