Pasztet świetnie sprawdza się jako dodatek do pieczywa, a jego wyjątkowy smak pozostaje w pamięci na długo.
Składniki:
35 dag kalafiora
35 dag brokułów
30 dag piersi z kurczaka
1/2 l wywaru z drobiu
2 jajka
2 łyżki mąki
cytryna
200 ml śmietany
marchewka
cukier
sól, pieprz
masło do formy
Pasztet z brokułami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Kalafiora i brokuła myjemy, dzielimy na różyczki, zalewamy gorącym wywarem i sokiem z cytryny. Gotujemy 7 minut.
2.Oddzielnie gotujemy obraną i pokrojoną marchewkę. Filety z kurczaka miksujemy z marchewką. Wbijamy jajka, dodajemy mąkę, skórkę startą z cytryny i śmietanę. Doprawiamy solą pieprzem i cukrem. Wyrabiamy na jednolitą masę.
3.Formę smarujemy masłem, dno wykładamy częścią masy drobiowej, a następnie na przemian brokuła i kalafiora (kwiatami do dołu). Przykrywamy masą i wyrównujemy. Przykrywamy natłuszczoną folią aluminiową i wkładamy do kąpieli wodnej. Pieczemy w piekarniku 1,5 godziny. Studzimy i na 6 godzin wstawiamy do lodówki.
Komentarze