Pasztet warzywny z kaszą manną - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Szklankę kaszy manny gotowałam w 1,5 szklanki wody ( idealnie gdyby był to wywar warzywny). Mannę trzeba cały czas mieszać żeby nie przypalić, gdyż z podanych proporcji wyjdzie ona gęsta. Gdy mannę będzie nam już ciężko mieszać zdejmujemy ją z ognia i zostawiamy w garnku będziemy do niej dodawać pozostałe składniki. Pora myjemy kroimy na półplasterki i przesmażamy na oleju do momentu aż zmięknie z dodatkiem liści laurowych i ziela angielskiego. Pod koniec dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, chwilę razem smażymy i przekładamy do manny usuwając liście laurowe i ziele angielskie. Marchewkę, pietruszkę i seler obrałam i starłam na tartce o drobnych oczkach, następnie przesmażyłam do miękkości i dodałam do farszu. Całość mieszamy przyprawiamy do smaku solą i pieprzem oraz pozostałymi przyprawami. Na koniec wbijamy jajka dokładnie mieszamy i przekładamy do keksówki z papierem do pieczenia. Aby spód pasztetu nie był rozmiękły, wysypałam go obficie mąką migdałową.
Piekłam w piekarniku rozgrzanym do 200 C przez ok 45 min. Wierzch pasztetu musi być dobrze wypieczony.
Komentarze