Pasztet jajeczno pieczarkowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.ugotowane jajka drobniutko kroimy, lub przeciskamy przez taką specjalną metalową kratkę do krojenia jajek. surowe pieczarki ucieramy na grubych oczkach tarki. cebulę drobno kroimy i razem z posiekanymi pieczarkami smażymy na maśle dopóki woda całkowicie nie odparuje. pieczarki mieszamy z jajkami, dodajemy drobno posiekany szczypiorek i pietruszkę. solimy, pieprzymy, dodajemy bazylię i majeranek. można tez dodać łyżeczkę czerwonej papryki. masa powinna być dobrze słona i pieprzna. dodajemy surowe jajka, bułkę tartą, śmietanę i majonez. keksowkę smarujemy tłuszczem lub wykładamy folią aluminiową i przekładamy masę. pieczemy w temperaturze 200 stopni przez godzinę. z wyjmowaniem lepiej poczekać, aż będzie całkiem zimny. kroi się bez problemu
Porady
Wyjmowac po calkowitym ostudzeniu. Najlepiej jest dodac wieksza ilosc pieprzu gdyz inaczej potrawa bedzie mdła.
Komentarze