Pasztet jajeczno pieczarkowy

4.5 (180 ocen)

  • 20 min

Pyszna odskocznia od dań miesnych.

  • 20 min

Składniki:

  • 10 ugotowanych jajek
    2 surowe jajka
    500 g pieczarek
    1 spory pęczek szczypiorku
    1 pęczek natki pietruszki
    2 łyżki majonezu
    1 łyżka gęstej śmietany 18%
    1 cebula
    0,5 łyżeczki suszonej bazylii
    0,5 łyżeczki majeranku
    0,5 szklanki bułki tartej
    sól
    pieprz
    1 łyżka masła
Wystaw ocenę:

4.5 (180 ocen)

Zobacz również:

Przystawki Pasztet

Pasztet jajeczno pieczarkowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. ugotowane jajka drobniutko kroimy, lub przeciskamy przez taką specjalną metalową kratkę do krojenia jajek. surowe pieczarki ucieramy na grubych oczkach tarki. cebulę drobno kroimy i razem z posiekanymi pieczarkami smażymy na maśle dopóki woda całkowicie nie odparuje. pieczarki mieszamy z jajkami, dodajemy drobno posiekany szczypiorek i pietruszkę. solimy, pieprzymy, dodajemy bazylię i majeranek. można tez dodać łyżeczkę czerwonej papryki. masa powinna być dobrze słona i pieprzna. dodajemy surowe jajka, bułkę tartą, śmietanę i majonez. keksowkę smarujemy tłuszczem lub wykładamy folią aluminiową i przekładamy masę. pieczemy w temperaturze 200 stopni przez godzinę. z wyjmowaniem lepiej poczekać, aż będzie całkiem zimny. kroi się bez problemu

Porady

Wyjmowac po calkowitym ostudzeniu. Najlepiej jest dodac wieksza ilosc pieprzu gdyz inaczej potrawa bedzie mdła.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować