Paszteciki z pieczarkami

4.5 (179 ocen)

  • 50 min

Są łatwe w przygotowaniu i zasmakują najbardziej wybrednemu smakoszowi:)

  • 50 min

Składniki:

  • Ciasto:
    4 szklanki mąki
    1 margaryna lub masło
    4 dag drożdży świeżych
    2 jaja + 1 do posmarowania
    1 szklanka kwaśnej śmietany 18%
    szczypta soli do smaku

    Farsz
    1 kg pieczarek
    1 cebula
    2 łyżki masła
    ostra papryka
    sól
    pieprz
Wystaw ocenę:

4.5 (179 ocen)

Zobacz również:

Przystawki

Paszteciki z pieczarkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Przygotować ciasto : śmietanę wymieszać z drożdżami i cukrem - aż do rozpuszczenia się drożdży. Mąkę posiekać z margaryną . Dodać sól i śmietanę z drożdżami . Wyrobić ciasto. Odczekujemy 20 minut żeby wyrosło.
  • 2. W tym czasie robimy farsz : pieczarki obrać ze skórki , umyć i zetrzeć na grubej tarce . Cebulę pokroić w kosteczkę . Na dużej patelni rozpuścić margarynę i zeszklić na niej cebulę , następnie dodać utarte pieczarki i smażyć aż do odparowania soku . Doprawić solą i pieprzem . Przestudzić .
  • 3. Ciasto podzielić na kilka mniejszych części , z każdej części uformować wałeczek , który należy rozwałkować na długi prostokąt . Na środku prostokąta ułożyć farsz . Jeden brzeg ciasta założyć za farszem i docisnąć . Zrolować do drugiego brzegu ciasta . Powstały wałek lekko spłaszczyć i pokroić na ukos tak jak kroi się kopytka . Piec w temp. 170 stopni aż się zarumienią.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować