Paszteciki z pieczarkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Drożdże rozkruszyć do miseczki, dodać cukier, śmietanę i wymieszać.
2.Mąkę przesiać,dodać margarynę i dobrze posiekać, żeby nie było grudek tłuszczu.
3.Do mąki dodać pozostałe składniki i wyrobić elastyczne ciasto.
Powinno mieć konsystencję ciasta na pierogi.
4.Cebulę pokroić w kostkę, podsmażyć na maśle.
Pieczarki umyć pokroić drobno dodać do cebuli, przyprawić tymiankiem, solą i pieprzem i chwilę razem smażyć. Dodać bułkę tartą i wymieszać. Jeżeli płyn z pieczarek bardziej odparuje to bułki dajemy mniej.
5.Ciasto rozwałkować na dwa prostokąty o grubości ok 3 milimetry, nałożyć farsz, zwinąć i pociąć na jednakowej szerokości paszteciki.
6.Ułożyć na blaszce, przykryć ściereczką i odstawić na 15 minut . Po tym czasie posmarować roztrzepanym białkiem i piec ok 20 minut w temperaturze 170 stopni.
Komentarze