Paszteciki z pieczarkami

4.99 (200 ocen)

  • 60 min

Przepis na te paszteciki dostałam od znajomej i często piekę je dla moich bliskich

  • 60 min

Składniki:

  • Ciasto:
    1/2 margaryny
    40 g drożdży
    1 1/2 łyżki śmietany
    1 żółtko
    1 całe jajko
    szczypta soli
    1 łyżeczka cukru
    ok 2 szkl mąki

    Farsz:
    30 dkg pieczarek
    1 cebula
    szczypta tymianku
    1 łyżka tartej bułki
    1 łyżeczka masła
    sól, pieprz

Wystaw ocenę:

4.99 (200 ocen)

Zobacz również:

Przystawki Paszteciki

Paszteciki z pieczarkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Drożdże rozkruszyć do miseczki, dodać cukier, śmietanę i wymieszać.
  • 2. Mąkę przesiać,dodać margarynę i dobrze posiekać, żeby nie było grudek tłuszczu.
  • 3. Do mąki dodać pozostałe składniki i wyrobić elastyczne ciasto.
    Powinno mieć konsystencję ciasta na pierogi.
  • 4. Cebulę pokroić w kostkę, podsmażyć na maśle.
    Pieczarki umyć pokroić drobno dodać do cebuli, przyprawić tymiankiem, solą i pieprzem i chwilę razem smażyć. Dodać bułkę tartą i wymieszać. Jeżeli płyn z pieczarek bardziej odparuje to bułki dajemy mniej.
  • 5. Ciasto rozwałkować na dwa prostokąty o grubości ok 3 milimetry, nałożyć farsz, zwinąć i pociąć na jednakowej szerokości paszteciki.
  • 6. Ułożyć na blaszce, przykryć ściereczką i odstawić na 15 minut . Po tym czasie posmarować roztrzepanym białkiem i piec ok 20 minut w temperaturze 170 stopni.

Porady

Dobrze smakują z gorącym barszczykiem.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować