Paszteciki z pieczarkami

5 (158 ocen)

Takie paszteciki podawać z barszczykiem

Składniki:

  • CIASTO
    żółtka -4 szt
    mąka -1 kg
    suchych drożdży- 2 łyżeczki
    margaryna - 80 g
    cukier 2 łyżeczki
    sól szczypta
    mleko -200 ml
    FARSZ
    pieczarki - 1 kg
    cebula - 2 szt
    bułki tartej - 4 łyżki
    sól i pieprz
    tłuszcz
    DODATKOWO
    jajko - 1 szt do smarowania pasztecików
Wystaw ocenę:

5 (158 ocen)

Zobacz również:

Przystawki

Paszteciki z pieczarkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. CIASTO DROŻDŻOWE
    Mleko wlać do rondla podgrzać.
  • 2. Drożdże wsypać do miski, zalać ciepłym mlekiem , rozetrzeć.
  • 3. Mąkę wymieszać z margaryną, żółtkami, solą i cukrem.
  • 4. Następnie do mąki dodać drożdże, zagnieść ciasto, odstawić na kilka minut do wyrośnięcia.
  • 5. FARSZ
    Pieczarki umyć, osączyć, drobno posiekać.
  • 6. Cebulę obrać, pokroić w bardzo drobną kostkę.
  • 7. Smażyć cebulę na rozgrzanym tłuszczu. Do usmażonej cebuli dodać pieczarki, dusić kilka minut do wyparowania wody
  • 8. Ostudzone pieczarki doprawić solą, pieprzem, wymieszać z tartą bułką.
  • 9. Drożdżowe ciasto rozwałkować, pokroić na prostokąty .
  • 10. Na środku ciasta ułożyć na całej długości farsz, zwinąć w rulon, pokroić na kawałki, lub po skosie.
  • 11. Paszteciki układać na blasze wysmarowanej tłuszczem, posmarować je roztrzepanym jajkiem, włożyć do piekarnika, piec około 25 minut w 180 stop
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Boże narodzenie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować