350 g mąki pszennej
200 g masła
100 g gęstego jogurtu naturalnego lub śmietany
2 jajka
1/2 łyżeczki soli
Farsz:
ok. 400 g mięsa drobiowego z rosołu razem ze skórą (może też być mięso mieszane drobiowo-wołowe)
ok. 200 g warzyw z rosołu ( cebula, marchewka pietruszka)
ostra papryka
lubczyk
sól i pieprz do smaku
Paszteciki z mięsa z rosołu - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Piekarnik rozgrzej do temperatury 180 stopni Celsjusza.
Składniki farszu zmiel i dodaj przyprawy.
Ciasto zagnieć, a następnie rozwałkuj na prostokąt o grubości ok. 3-5 milimetrów, podsypując delikatnie mąką, żeby nie kleiło się do stolnicy. Rozłóż farsz następnie zawiń je w ciasto tak, aby powstał rulon. Każdy z rulonów pokrój na ok. 12-14 pasztecików.
Paszteciki układaj na blasze, wyłożonej papierem do pieczenia, w niewielkich odstępach od siebie. Następnie posmaruj roztrzepanym jajkiem i ewentualnie posyp ulubionymi dodatkami.
Piecz przez około 35 minut. Najlepsze są na gorąco!
Komentarze