Paszteciki szpinakowo-bazyliowe

0 (0 ocen)

  • 50 min
  • Więcej niż 10 osób

Polecam proste i smaczne paszteciki szpinakowo-bazyliowe. Pyszna przekąska, która szybko znika z talerza. Wersja ze szpinakiem jest wyjątkowo aromatyczny, jeśli uprzednio przygotujemy i przyprawimy nasz szpinak.

  • 50 min
  • Więcej niż 10 osób

Składniki:

  • Składniki:

    - rulon ciasta francuskiego
    - 450 g szpinaku rozdrobnionego (mrożonego)
    - łyżka oleju rzepakowego
    - 2 duże ząbki czosnku
    - 2 płaskie łyżki kwaśnej śmietany
    - sól i pieprz do smaku
    - łyżka suszonego oregano
    - jajko
    - czarnuszka
    - 15 listków bazylii
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Paszteciki Pasztet Przekąski

Paszteciki szpinakowo-bazyliowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Rozmrożony i lekko odsączony szpinak przełożyć na patelnię z rozgrzanym tłuszczem. Dusić ok. 5 minut, po czym dodać czosnek przeciśnięty rzez praskę, sól i pierz do smaku oraz oregano. Gotować na małym ogniu kolejne 5 minut, na koniec dodać śmietanę, wymieszać, chwilę odczekać i zdjąć z płomienia. Ciasto francuskie kroić na paski szerokości 10 cm, następnie każdy przekroić na pół. Na przygotowane ciasto - na jedną połowę wykładać po 2 łyżeczki zimnego szpinaku, zostawiając marginesy i posypać posiekanymi drobno listkami bazylii. Za pomocą małego widelca zagniatać brzegi tak by farsz nie wypływał. Gotowe układać na przygotowanej blaszce, wyłożonej pergaminem, smarować roztrzepanym jajem i posypać czarnuszką. Piec w nagrzanym piekarniku do 180 st. C przez 20 minut na kolor złoty:) SMACZNEGO!!!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Bazylia Szpinak

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować