Bazyliowe kopytka

4.5 (167 ocen)

Kopytka te doskonale nadają się jako dodatek do mięs. Ja jednak najbardziej lubię je jeść polane po prostu masłem!

Składniki:

  • Składniki:
    • 0,5 kg ugotowanych ziemniaków,
    • 17 dag mąki,
    • 1 duże jajko,
    • Sól, Pieprz do smaku,
    • Spora garść świeżych liści bazylii,
    • ¼ kostki masła do polania
Wystaw ocenę:

4.5 (167 ocen)

Zobacz również:

Kopytka Dania główne

Bazyliowe kopytka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • posiekana bazylia 1. Ziemniaki dobrze tłuczemy lub przeciskamy przez praskę. Studzimy.
    Bazylie drobno siekamy.
  • przygotowane skałdniki 2. Mąkę przekładamy na stolnicę. Dokładamy do niej przestudzone ziemniaki, posiekaną bazylię, jajko oraz przyprawy.
  • gotowe ciasto 3. Tak przygotowane składniki zagniatamy energicznie.
  • uformowane kopytka 4. . Z gotowego ciasta bazyliowo -ziemniaczanego toczymy wałeczki, po czym kroimy je na odcinki ok. 2-2,5 centymetrowe.
    Gotowe kluski gotujemy około 5 minut w osolonej wodzie . Ugotowane odcedzamy. Delikatnie przelewamy ciepłą wodą. Tak przygotowane kopytka porcjujemy na talerze. Podajemy polane rozpuszczonym masłem oraz udekorowane świeżą bazylią.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Bazylia

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować