paszteciki fińskie

4.5 (146 ocen)

  • 60 min

Paszteciki fińskie od lat często robimy z mamą na wszelkie przyjęcia. Są bardzo dobre na ciepło lub zimno a najlepsze z dipem czosnkowym. Z reguły podaję je jako dodatek do sałatek.

  • 60 min

Składniki:

  • na ciasto:
    250 g mąki
    150 g masła
    1 jajka
    łyżeczka soli
    4 łyżki śmietany
    rozbełtane jajko do posmarowania
    łyżka czarnuszki
    łyżka sezamu
    na nadzienie:
    300 g mięsa mielonego
    200 g pieczarek
    100 g kapusty kiszonej
    1 cebula
    1 jajko
    100 g startego żółtego sera
    ząbek czosnku
    sól
    pieprz
    słodka i ostra papryka
    łyżka oleju
Wystaw ocenę:

4.5 (146 ocen)

Paszteciki fińskie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę, masło, śmietanę, sól i jajko zagnieść. Ciasto wstawić do lodówki na czas przygotowania farszu
  • 2. Kapustę kiszoną gotować kilka minut i odcedzić. Cebulę posiekać, zeszklić na oleju, dodać mięso i pokrojone pieczarki. Kiedy mięso się usmaży, wrzucić kapustę, dodać czosnek i przyprawić. Wystudzić, dodać jajko i ser. Wymieszać. Ciasto rozwałkować, pokroić na kwadraty. Na każdy nałożyć łyżkę farszu i składać na pół zlepiając brzegi.
  • paszteciki fińskie 3. Paszteciki smarować rozbełtanym jajkiem i posypać sezamem i czarnuszką. Widelcem posypanym mąką można ładnie wykończyć brzegi ciasta. Piec w 200*C kilkanaście minut, aż będą złote.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kapusta kiszona Farsz Mięso

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować