Pastelowe

4.5 (146 ocen)

  • 1 godz. 40 min

Kolorowe placki przełożone masą jabłkową i śmietanową

  • 1 godz. 40 min

Składniki:

  • Blacha 25x40
    biszkopt różowy:
    4 jajka
    4 łyżki mąki pszennej
    4 łyżki cukru
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    kisiel truskawkowy
    biszkopt jasny:
    4 jajka
    4 łyżki mąki pszennej
    4 łyżki cukru
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    ciasto kokosowe:
    5 białek
    1 szklanka cukru
    200 g wiórków kokosowych
    1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
    masa jabłkowa:
    1,20 kg jabłek
    2 galaretki zielone
    1 łyżka masła
    bita śmietana:
    500 ml śmietany
    2-3 łyżki cukru pudru
    1 galaretka w kolorze truskawkowa
Wystaw ocenę:

4.5 (146 ocen)

Pastelowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Przygotowanie biszkoptu różowego:
    białka ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodając cukier. Zmniejszyć obroty miksera i kolejno dodawać po jednym żółtka. Wsypać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i kisiel, mieszając całość delikatnie łyżką.
    Wyłożyć do wyłożonej papierem do pieczenia blaszki o wymiarach 25x40
    Piec przez około 30 minut w piekarniku nagrzanym do 180 st.C.

    Przygotowanie biszkoptu jasnego: Postąpić jak wyżej.

    Przygotowanie ciasta kokosowego:
    białka ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodając cukier. Następnie wsypać wiórki kokosowe wymieszane z proszkiem do pieczenia. Delikatnie wymieszać łyżką.
    Przełożyć do wyłożonej papierem do pieczenia blaszki w której piekły się biszkopty.
    Piec przez około 15-20 minut w 180 st.C.

    Przygotowanie masy jabłkowej:
    jabłka obrać, oczyścić z gniazd nasiennych, pokroić w kostkę. Przełożyć do garnka i smażyć aż do rozpadnięcia się jabłek, dodać masło i galaretki dobrze wymieszać (aż galaretki się rozpuszczą). odstawić do wystudzenia - masa powinna lekko stężeć.

    Przygotowanie bitej śmietany:
    galaretkę rozpuścić w 1/4 szklanki wrzątku. Wystudzić.
    Jeszcze płynną dodać do ubitej na sztywno z dodatkiem cukru pudru śmietany. Wymieszać i wstawić do lodówki, aby masa nieco stężała.
    P
    rzygotowanie ciasta:
    na blasze kolejno ułożyć warstwy:
    biszkopt różowy,
    masa jabłkowa,
    biszkopt różowy,
    bita śmietana,
    ciasto kokosowe.
    Dowolnie udekorować polewą

    Wstawić do lodówki
    Smacznego:)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Bita śmietana Galaretka Kisiel Kokos

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

5 (156 ocen)

Opublikowany w Magazynie
Pastelowe ciasto.

5 (156 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Pastelowe ciasto

gogusia Proste, smaczne i tak wiosennie wyglądające ciacho. 1 godz. 20 min

To może cię zainteresować