1.Przygotowanie biszkoptu różowego:
białka ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodając cukier. Zmniejszyć obroty miksera i kolejno dodawać po jednym żółtka. Wsypać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i kisiel, mieszając całość delikatnie łyżką.
Wyłożyć do wyłożonej papierem do pieczenia blaszki o wymiarach 25x40
Piec przez około 30 minut w piekarniku nagrzanym do 180 st.C.
Przygotowanie biszkoptu jasnego: Postąpić jak wyżej.
Przygotowanie ciasta kokosowego:
białka ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodając cukier. Następnie wsypać wiórki kokosowe wymieszane z proszkiem do pieczenia. Delikatnie wymieszać łyżką.
Przełożyć do wyłożonej papierem do pieczenia blaszki w której piekły się biszkopty.
Piec przez około 15-20 minut w 180 st.C.
Przygotowanie masy jabłkowej:
jabłka obrać, oczyścić z gniazd nasiennych, pokroić w kostkę. Przełożyć do garnka i smażyć aż do rozpadnięcia się jabłek, dodać masło i galaretki dobrze wymieszać (aż galaretki się rozpuszczą). odstawić do wystudzenia - masa powinna lekko stężeć.
Przygotowanie bitej śmietany:
galaretkę rozpuścić w 1/4 szklanki wrzątku. Wystudzić.
Jeszcze płynną dodać do ubitej na sztywno z dodatkiem cukru pudru śmietany. Wymieszać i wstawić do lodówki, aby masa nieco stężała.
P
rzygotowanie ciasta:
na blasze kolejno ułożyć warstwy:
biszkopt różowy,
masa jabłkowa,
biszkopt różowy,
bita śmietana,
ciasto kokosowe.
Dowolnie udekorować polewą
Komentarze