Mus z pieczonych jabłek

4.5 (181 ocen)

Pyszny delikatny mus jabłkowy do wykorzystania jako dodatek do gofrów, naleśników i deserów.

Składniki:

  • jabłka 2 kg
    sok z cytryny 100 ml
    cukier kryształ do smaku

Wystaw ocenę:

4.5 (181 ocen)

Zobacz również:

Desery Przetwory

Mus z pieczonych jabłek - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Jabłka umyć, pokroić na ćwiartki i wyciąć gniazda nasienne. Nie obierać! Cząstki jabłek włożyć do rękawa foliowego, wlać 2-3 łyżki wody i zabezpieczyć folię.
    Włożyć do gorącego piekarnika i piec do czasu, aż jabłka będą zupełnie miękkie - czas pieczenia zależny jest od gatunku użytych jabłek.
    Pozostawić do ostygnięcia, przeciąć folię i wszystko przełożyć do blendera - zmiksować bardzo starannie. Gotowy mus przetrzeć przez sitko, przelać do garnka, dodać sok ze świeżych cytryn i zagotować. Mus przyprawić do smaku cukrem i przelać do słoiczków - zapasteryzować.

Porady

Mus można doprawić do smaku zmielonym cynamonem, cukrem waniliowym lub kardamonem.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować