Mus z pieczonych jabłek

  • wyświetlono: 1301 |
  • dodany do książki kucharskiej: 0 |
  • polecenia: 0

Pyszny delikatny mus jabłkowy do wykorzystania jako dodatek do gofrów, naleśników i deserów.

Habibi

Składniki

jabłka 2 kg
sok z cytryny 100 ml
cukier kryształ do smaku

Sposób przygotowania przepisu:

Mus z pieczonych jabłek

  • 1. Jabłka umyć, pokroić na ćwiartki i wyciąć gniazda nasienne. Nie obierać! Cząstki jabłek włożyć do rękawa foliowego, wlać 2-3 łyżki wody i zabezpieczyć folię.
    Włożyć do gorącego piekarnika i piec do czasu, aż jabłka będą zupełnie miękkie - czas pieczenia zależny jest od gatunku użytych jabłek.
    Pozostawić do ostygnięcia, przeciąć folię i wszystko przełożyć do blendera - zmiksować bardzo starannie. Gotowy mus przetrzeć przez sitko, przelać do garnka, dodać sok ze świeżych cytryn i zagotować. Mus przyprawić do smaku cukrem i przelać do słoiczków - zapasteryzować.

Porady

Mus można doprawić do smaku zmielonym cynamonem, cukrem waniliowym lub kardamonem.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

tania_kuchniaslodkie_zyciezdrowie_na_talerzusezonowe_przysmakiszkola_babciz_roznych_stron_swiatajabłka mus przetwory pieczone_jabłka zapasy słoiki witaminy owoce

Komentarze

Podobne przepisy

Dżem z aronii i jabłek

Dodane przez: Skotka

Dżem z aronii i jabłek

Bardzo lubię sok z aronii, ale...

Dżem z pigwy i jabłek

Dodane przez: AnetaJ

Dżem z pigwy i jabłek

Przetwory z pigwy powinny znaleźć...

marmolada

Dodane przez: Anitka0804

Marmolada z jabłek

Pyszna marmolada z jabłek idealna...

image-1iq9mbo

Dodane przez: Apetyczna babeczka

Sok z aronii i jabłek

Nowy nabytek, aronia i jabłka z...

dżem z dyni i jabłek

Dodane przez: pati197799

Dżem z dyni i jabłek

Dżem z dyni i jabłek to smakołyk...

dżem z dyni

Dodane przez: AnnaKoziel

Dżem z dyni i jabłek

Sezon na dynię trwa a mnie tym...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE