Dżem porzeczkowy czerwono-czarny z imbirem

0 (0 ocen)

Smaczny prosty lekki dżemik z mieszanych porzeczek.

Składniki:

  • porzeczki czerwone 650 g
    porzeczki czarne 350 g
    imbir tarty 1 łyżka
    cukier trzcinowy 1 szkl.
    cukier kryształ 1 szkl.
    żelfix
    cytryna 1 średnia

Dżem porzeczkowy czerwono-czarny z imbirem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-1hlyb9i 1. Porzeczki obrać z szypułek, przełożyć na sito i przepłukać zimną wodą - osączyć i przełożyć do garnka. Wsypać cukier wymieszany z żel-fixem.
    Cytrynę sparzyć, osuszyć i zetrzeć skórkę wprost do owoców, a potem wcisnąć również sok.
    Na drobnej tarce zetrzeć też imbir. Wszystko ostrożnie przemieszać, nakryć pokrywką i pozostawić na godzinę, aż porzeczki puszczą sok.
    Garnek postawić na średnim płomieniu i ogrzewać 10 minut, co jakiś czas mieszając. Kiedy dżem zawrze zmniejszyć płomień i gotować jeszcze 3-4 minuty.
    Przelać gorący do przygotowanych niewielkich słoiczków, natychmiast zakręcić i postawić dnem do góry na 10-15 minut. Po tym czasie odwrócić i pozostawić do ostygnięcia.

Komentarze

Podobne przepisy