Wino z rodzynek i czarnej herbaty z cytrusami

0 (0 ocen)

Aromatyczne wino herbaciano-rodzynkowe :)

Składniki:

  • woda 5 litrów
    cukier kryształ 1,3 kg
    herbata czarna 25 g
    cytryny 2 szt.
    pomarańcze 2 szt.
    kwasek cytrynowy 5-10 g
    rodzynki 1,5 kg
    drożdże winiarskie płynne Tokaj 1 op.
    cukier waniliowy 2 łyżki
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery Napoje Wina

Wino z rodzynek i czarnej herbaty z cytrusami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-0ybtfok 1. Herbatę zaparzyć w litrze wody, dodać cukier waniliowy i mieszać do rozpuszczenia. Nakryć naczynie i odstawić do naciągnięcia i ostygnięcia - przecedzić. Rodzynki przesypać na sito, zanurzyć w gorącej wodzie przez kilka sekund, po czym odcedzić i osączyć - dodać do herbaty, dodać saszetkę płynnych drożdży Tokaj, nakryć i pozostawić na dobę w temp. pokojowej.
    Po dobie przelać do butli.

    Resztę wody zagotować, wsypać cukier oraz kwasek cytrynowy i mieszać do rozpuszczenia - krótko zagotować i odstawić do ostygnięcia. Dolać do rodzynek w herbacie.
    Z wyszorowanych i wyparzonych cytrusów odciąć cieniutko nieco skórki dla aromatu, wycisnąć sok i dolać do pozostałych składników.

    Butlę zabezpieczyć szczelnym korkiem z rurką fermentacyjną i odstawić w ciepłe miejsce, gdzie temperatura nie waha się za bardzo. Pozostawić do końca fermentacji. Po tym czasie wino zlać znad osadu i ponownie przelać do czystej butli (w razie konieczności dosłodzić), zabezpieczyć korkiem z rurką i postawić w ciepłe miejsce. Kiedy wino już nie pracuje ponownie ściągnąć sklarowany płyn i przelać do wyparzonych butelek.
    Odstawić w ciemne chłodne miejsce do dojrzewania.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować