Pasta z papryki

4.39 (175 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • 1 godz. 30 min

Czas przetworów na zimę czas zacząć. Pastę paprykowa robię od dwóch lat. Powoli zastępuje ona na naszym stole keczup. Jest doskonałym dodatkiem do mięs, kanapek i pizzy.

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • 3 kg mocno dojrzałej czerwonej papryki (wybieramy ciemnoczerwoną)
    1/2 łyżeczki ostrej papryki
    300 ml oleju
    300g cukru
    3 łyżki soli


    1 szklanka octu 10%
    3 koncentraty pomidorowe w słoiczkach (3 x ok 200g)
    3-4 liście laurowe
    3 ząbki czosnku
    opcjonalnie można też dodać utarty mały korzeń imbiru
Wystaw ocenę:

4.39 (175 ocen)

Zobacz również:

Przetwory Pasty

Pasta z papryki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Paprykę oczyścić i zmielić przez maszynkę do mięsa (wybrać średnie sito). Dodać sól, olej, cukier, utarty imbir i doprowadzić do wrzenia - gotować około 20 minut. Po tym czasie dodać ocet, koncentrat pomidorowy, liście laurowe, przeciśnięty przez praskę czosnek i gotować jeszcze około 5 minut. Pastę przełożyć do słoiczków, zakręcić i pasteryzować 10 minut. Słoiczki wyjąć i ułożyć do góry dnem, pozostawiając je tak do wystygnięcia. Z tej porcji wyszło około 10 małych słoiczków.

Porady

Należy wybierać mocno czerwoną paprykę

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PP_07-2015

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować