Czas przetworów na zimę czas zacząć. Pastę paprykowa robię od dwóch lat. Powoli zastępuje ona na naszym stole keczup. Jest doskonałym dodatkiem do mięs, kanapek i pizzy.
1 godz. 30 min
Składniki:
3 kg mocno dojrzałej czerwonej papryki (wybieramy ciemnoczerwoną)
1/2 łyżeczki ostrej papryki
300 ml oleju
300g cukru
3 łyżki soli
1 szklanka octu 10%
3 koncentraty pomidorowe w słoiczkach (3 x ok 200g)
3-4 liście laurowe
3 ząbki czosnku
opcjonalnie można też dodać utarty mały korzeń imbiru
Pasta z papryki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Paprykę oczyścić i zmielić przez maszynkę do mięsa (wybrać średnie sito). Dodać sól, olej, cukier, utarty imbir i doprowadzić do wrzenia - gotować około 20 minut. Po tym czasie dodać ocet, koncentrat pomidorowy, liście laurowe, przeciśnięty przez praskę czosnek i gotować jeszcze około 5 minut. Pastę przełożyć do słoiczków, zakręcić i pasteryzować 10 minut. Słoiczki wyjąć i ułożyć do góry dnem, pozostawiając je tak do wystygnięcia. Z tej porcji wyszło około 10 małych słoiczków.
Komentarze