Pasta z pieczonego bakłażana i fety

0 (0 ocen)

  • 45 min
  • Dla 5 osób
  • Łatwy

Warto wprowadzać do swojej diety więcej warzyw. Upieczony bakłażan to bardzo dobra baza do przygotowania zdrowej i smacznej pasty kanapkowej.

  • 45 min
  • Dla 5 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 1 bakłażan
    120 gram fety
    4 kawałki suszonych pomidorów
    2 ząbki czosnku
    2 łyżki oliwy z oliwek
    papryka ostra
    sól
    pieprz
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pasty

Pasta z pieczonego bakłażana i fety - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Bakłażana myjemy, osuszamy ręcznikiem papierowym i przecinamy wzdłuż na pół. Solimy, smarujemy wierzch oliwą, zawijamy w folię aluminiową i pieczemy przez 30 minut w temperaturze 180 stopni.

    Z upieczonego bakłażana wydrążamy miąższ za pomocą łyżki i wrzucamy do rozdrabniacza. Dodajemy fetę i rozdrabniamy do momentu, aż powstanie jednolita pasta.

    Przekładamy masę do miski i dodajemy suszone pomidory pokrojone w drobną kostkę oraz czosnek przeciśnięty przez praskę.

    Przyprawiamy pastę do smaku świeżo zmielonym pieprzem, papryką ostrą oraz szczyptą soli.

    Przed podaniem schładzamy pastę w lodówce.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Bakłażan

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować