Pasta z pieczonego bakłażana i szpinaku

0 (0 ocen)

  • 45 min
  • Dla 6 osób

Pieczony bakłażan w połączeniu ze świeżym szpinakiem utworzył pyszną i zdrową pastę, idealną na śniadanie :)

  • 45 min
  • Dla 6 osób

Składniki:

  • 1 bakłażan
    70 gram szpinaku
    2 ząbki czosnku
    3-4 łyżki oliwy z oliwek
    1 łyżka soku z cytryny
    1/3 łyżeczki ostrej papryki
    1/2 łyżeczki kolendry
    1 łyżeczka ziół prowansalskich
    sól do smaku
    pieprz do smaku
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pasty

Pasta z pieczonego bakłażana i szpinaku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Bakłażana umyć i osuszyć ręcznikiem papierowym, a następnie pokroić na plastry o grubości około 1 cm. Ułożyć plastry na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec około 25 minut w temperaturze 180 stopni.
    Wrzucić bakłażana do rozdrabniacza i zblendować. Dodać oczyszczony szpinak i znów rozdrabniać do momentu, aż składniki dobrze się ze sobą połączą. Dodać czosnek przeciśnięty przez praskę, oliwę, sok z cytryny oraz przyprawy. Dokładnie wymieszać. Przed podaniem schłodzić w lodówce.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Bakłażan Szpinak

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Pieczenie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować