Pasta z pieczonego bakłażana

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 20 min
  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Pasta z pieczonego bakłażana z dodatkiem czosnku, słodkiej papryki i listków bazylii to pyszny dodatek do chleba, żółtego sera i wędlin. Polecam.

  • 1 godz. 20 min
  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 1 mały bakłażan
    2 ząbki czosnku
    6 dużych listków bazylii
    2 łyżki oleju
    sól
    pieprz
    słodka papryka
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pasty

Pasta z pieczonego bakłażana - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Pasta z pieczonego bakłażana 1. Bakłażana myjemy i wycieramy ściereczką, kroimy wzdłuż na cztery części i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Czosnek obieramy z łusek i zawijamy w folię aluminiową i kładziemy obok bakłażana. Pieczemy w temperaturze 200 stopni przez około 30 minut. Studzimy.
    Ciepłego bakłażana oddzielamy od skórki i wkładamy do wysokiego pojemnika, dokładamy upieczony czosnek, listki bazylii, przyprawy i wlewamy olej, a następnie blendujemy na gładką masę. Pastę przekładamy do miseczki i wstawiamy na około 30 minut do lodówki.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Bakłażan Czosnek Olej Przyprawy Bazylia

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Pieczenie Śniadanie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować