Na śniadanie lub kolację coś pysznego i zdrowego. Pasta z ciecierzycy jest bardzo szybka w przygotowaniu. Warto spróbować, bo o niebo lepsza od tych sklepowych.
15 min
Dla 4 osób
Łatwy
Składniki:
1 słoik ugotowanej ciecierzycy (400 g po odcieku)
3-4 ząbki czosnku
4 pomidory suszone w oliwie
duża garść łuskanego słonecznika
duża garść pestek dyni
sok z cytryny, sól i pieprz do smaku
oliwa lub oliwa z suszonych pomidorów
Pasta z ciecierzycy z pomidorami suszonymi, prażonym słonecznikiem i pestkami dyni - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciecierzycę przelać na sitku pod zimną wodą i przełożyć do miski. Na patelni na odrobinie oliwy uprażyć słonecznik, pestki dyni i połówki ząbków czosnku, następnie przełożyć do miski z ciecierzycą. Dodać pomidory suszone, skropić sokiem z cytryny, wlać oliwę i blendować. W czasie blendowania wlewać oliwę do uzyskania konsystencji pasty. Na koniec doprawić solą i pieprzem i jeszcze ew. sokiem z cytryny.
Komentarze