Najistotniejsze jest, by nie podgrzewać sosu, ciepło złapie on od gorącego makaronu. Do uznania kucharza należą proporcje pomidorków koktajlowych, bazylii i mięty.
Pasta al pomodoro fresco - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.1. Ugotujcie makaron w osolonej wodzie wg przepisu na opakowaniu. Powinien być al dente.
2. W tym czasie przygotujcie sos. W malakserze lub blenderze zmielcie bazylię, miętę, chilli i zmiażdżony czosnek wraz z odrobiną oliwy – na puree, przypominające pesto. Można to oczywiście zrobić także w moździerzu, jednak wówczas zajmie to więcej czasu. Dodajcie pomidorki koktajlowe i przez chwilę miksujcie, ale nie rozdrabniajcie pomidorów na papkę. Pomidorki możecie również, w skrajnie rustykalny sposób, zwyczajnie rozgnieść w palcach w dużej misce, tak by nie zachlapać sokiem całej kuchni.
3. Przelejcie sos do miski. Dodajcie sól i pieprz do smaku, świeżo starty parmezan i oliwę, oraz odcedzony gorący makaron; wszystko wymieszajcie.
4. Gotowe porcje skropcie porządnie oliwą extra vergine i posypcie dodatkową porcją parmezanu.
Komentarze