Pasta al pomodoro fresco

0 (0 ocen)

  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Najistotniejsze jest, by nie podgrzewać sosu, ciepło złapie on od gorącego makaronu. Do uznania kucharza należą proporcje pomidorków koktajlowych, bazylii i mięty.

  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • MAKARON ZE ŚWIEŻYMI POMIDORAMI:
    - fusilli: 200 gramów
    - pomidorki koktajlowe: 500 gramów
    - bazylia: 0.5 pęczka
    - mięta: 0.5 pęczka
    - czosnek: 2 ząbki
    - chilli: 1 sztuka
    - oliwa extra vergine lub olej: 6 łyżek
    - sól: 1 szczypta
    - pieprz: 1 szczypta
    - parmezan: 50 gramów
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pasty

Pasta al pomodoro fresco - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Pasta al pomodoro fresco 1. 1. Ugotujcie makaron w osolonej wodzie wg przepisu na opakowaniu. Powinien być al dente.

    2. W tym czasie przygotujcie sos. W malakserze lub blenderze zmielcie bazylię, miętę, chilli i zmiażdżony czosnek wraz z odrobiną oliwy – na puree, przypominające pesto. Można to oczywiście zrobić także w moździerzu, jednak wówczas zajmie to więcej czasu. Dodajcie pomidorki koktajlowe i przez chwilę miksujcie, ale nie rozdrabniajcie pomidorów na papkę. Pomidorki możecie również, w skrajnie rustykalny sposób, zwyczajnie rozgnieść w palcach w dużej misce, tak by nie zachlapać sokiem całej kuchni.

    3. Przelejcie sos do miski. Dodajcie sól i pieprz do smaku, świeżo starty parmezan i oliwę, oraz odcedzony gorący makaron; wszystko wymieszajcie.

    4. Gotowe porcje skropcie porządnie oliwą extra vergine i posypcie dodatkową porcją parmezanu.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować