Pasta a'la pasztet z cieciorki i pieczarek

4.5 (186 ocen)

Taką pastę można podać na śniadanie lub kolacje i przy tym ładnie prezentuje się w formie pasztetu.Łatwo się rozsmarowuje. Ja taką właśnie pastę jem w dni postne, ale nie tylko, ponieważ jest zdrowa. A my lubimy zdrowo jeść.

Składniki:

  • - 2 puszki konserwowej ciecierzycy
    - 3 marchewki
    - 2 cebule
    - 200 g. pieczarek
    - 1 ząbek czosnku
    - 1 łyżka soku z cytryny
    - 2 łyżki słodkiej papryki
    - 1 łyżkai soli
    - szczypta gałki muszkatołowej
    - szczypta cukru
    - 1 łyżka oleju
    - 1 łyżeczka masła
    - 2 łyżki siemię lniane
    - 1 łyżka mąki ziemniaczanej
    - 3 łyżki kaszy manny
    - 3 łyżki świeżej natki pietruszki
Wystaw ocenę:

4.5 (186 ocen)

Zobacz również:

Kanapki Pasty Pasztet

Pasta a'la pasztet z cieciorki i pieczarek - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. W misie blendera umieścić odsączoną z soku cieciorkę. Zmielić. Marchew obrać i zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. Dodać do cieciorki.
    Pieczarki, cebulę i czosnek obrać. Pieczarki pokroić w plastry, cebulę w kostkę a czosnek posiekać. Cebule i czosnek podsmażyć na oleju z dodatkiem soli ( pół łyżeczki). Dodać masło a następnie pieczarki. Dusic do zmięknięcia pieczarek. Następnie przełożyć do ciecierzycy. Wymieszać. Dodać paprykę, sól (pół łyżeczki ), sok z cytryny, gałkę muszkatołową, pietruszkę posiekaną, cukier, mąkę ziemniaczaną i kaszę mannę. Dokładnie wymieszać.
  • 2. Przełożyć do małej formy keksowej wysmarowanej masłem i obłożonej pergaminem. Na wierzch posypać siemię lniane. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 50 min.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ciecierzyca Marchewka Pieczarki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Wielkanoc Post Wielkanoc

Podobne przepisy

4.5 (148 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

Pasta z cieciorki i marchewki

To może cię zainteresować