Pascha wielkanocna z żurawiną

5 (2 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 30 min
  • Dla 1 osoby

jej piękny kolor będzie smaczną ozdoba świątecznego stołu

  • 30 min
  • Dla 1 osoby

Składniki:

  • 250 gram sera twarogowego tłustego
    100 gram masła
    1 żółtko
    100 gram cukru
    2 łyżeczki cukru waniliowego
    200 ml śmietanki 30 %
    3 łyżki suszonej żurawiny
    2 łyżki soku z cytryny
    1 łyżeczka suszonego buraka w proszku
Wystaw ocenę:

5 (2 ocen)

Zobacz również:

Desery Pascha

Pascha wielkanocna z żurawiną - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. W małym garnku ubić masło z cukrem do białości.
    Cały czas ubijając dodać żółtko.
    Podgrzewać na małym ogniu cały czas mieszając.
    Gdy zaczną pojawiać się smugi pary garnek zestawić z ognia.
    Masy nie wolno zagotować.
    Masę przestudzić.
    Śmietankę ubić z cukrem waniliowym.
    Dodać do masy serowej.
    Wymieszać.
    Suszoną żurawinę, suszonego buraka w proszku i sok z cytryny dodać do masy serowej.
    Dokładnie razem wymieszać.
    Formę wyłożyć gazą.
    Wylać masę serową.
    Umieścić nad miską, żeby nadmiar płynu miał gdzie skapywać.
    Przełożyć do lodówki na 12 godzin.
    Po tym czasie paschę delikatnie wyjąć z formy.
    Dowolnie udekorować np. płatkami migdałowymi.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Twaróg

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Wielkanoc Wielkanoc Przekąska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować