Parzybroda

5 (166 ocen)

  • 45 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Gdy tylko pojawia się młoda kapusta od razu przygotowuję tę zupę. Zawsze doprawiam ją sporą ilością pieprzu, tak jak robiła to moja mama.

  • 45 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 5 skrzydełek
    4 marchewki
    2 pietruszki
    pół selera
    kawałek pora
    1 łyżeczka przyprawy do zup Kucharek lub wegeta
    5 ziaren ziela angielskiego
    1 liść laurowy
    4-5 ziemniaków
    1 główka młodej kapusty
    1 pęczek koperku
    sól, pieprz do smaku
Wystaw ocenę:

5 (166 ocen)

Zobacz również:

Zupy

Parzybroda - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Skrzydełka kurczaka należy zalać zimną wodą i zagotować, Następnie zebrać z góry pianę. Obraną marchewkę pokroić na kawałki. Do skrzydełek dodać pokrojoną marchewkę i resztę obranych warzyw: 2 pietruszki, kawałek selera i pora. Następnie wsypać do wywaru przyprawę do zup, ziele angielskie i liść laurowy. Doprawić solą i pieprzem. Wywar gotować, aż skrzydełka będzie miękkie. Potem wyjąć z wywaru pietruszki, seler i por. Marchewki zostawić. Do zupy dodać obrane i pokrojone w drobną kostkę ziemniaki. Gotować ok. 10 minut. Umytą kapustę drobno poszatkować i dodać do garnka .Gdy ziemniaki i kapusta będą miękkie dodać posiekany koperek. Zupę doprawić do smaku solą i sporą ilości pieprzu, aby była dość pikantna.

Porady

Jeśli nie lubimy mięsa dodanego do zupy możemy skrzydełka wyjąć, obsypać przyprawą meksykańską, obtoczyć w jajku i tartej bułce i usmażyć na rozgrzanym oleju. Moje dzieci bardzo lubię takie skrzydełka czy udka.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Młoda kapusta Ziemniaki Marchewka

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Gotowanie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować