Parzybroda wielkopolska

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Parzybrodę gotowano w okresie prac gospodarskich, często podczas żniw, bo jest potrawą sycącą i szybką do zrobienia. Istotne było to, że mając mało czasu na przygotowanie bardziej pracochłonnych dań , gospodynie kroiły kapustę w dość szerokie podłużne kawałki, które później, w trakcie jedzenia, zwisały z łyżki i przylepiały się do brody jedzącego, parząc ją. Stąd nazwa zupy.

  • 1 godz. 30 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • średnia główka kapusty włoskiej
    4 marchewki
    2 pietruszki
    seler
    10 średnich ziemniaków
    mała cebula
    200 g wędzonego boczku
    5 ziaren ziela angielskiego
    4 listki laurowe
    majeranek
    sól
    pieprz mielony
    kilka ziaren pieprzu czarnego
    koperek
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Zupy Kapuśniak Kapusta parzybroda

Parzybroda wielkopolska - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Parzybroda wielkopolska 1. Warzywa umyłem, obrałem. Marchewkę i pietruszkę pokroiłem w talarki. Seler i ziemniaki w dość gruba kostkę. Kapustę poszatkowałem w podłużne kawałki.
    Warzywa włożyłem do garnka, zalałem wodą ( powinna je wszystkie zakryć ), dodałem ziele angielskie i liście laurowe, kilka ziaren pieprzu. Gotowałem ( około 30 minut ), bez przykrycia, aby zachować zielonkawy kolor kapusty, aż warzywa zmiękły. Boczek pokroiłem w grubą kostkę, podsmażyłem, dodałem pokrojona w piórka cebulę, zeszkliłem na wytopionym z boczku tłuszczu. Całość dodałem do zupy. Doprawiłem majerankiem, solą i świeżo mielonym pieprzem. Na koniec wrzuciłem posiekany koperek.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kapusta włoska

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Gotowanie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować