sos
1 pierś z kurczaka
1/2 papryki czerwonej, żółtej i zielonej
1 puszka czerwonej fasoli w pomidorach
kawałek pora
1 kostka drobiowa
ziele angielskie
liść laurowy
curry
sól
pieprz
chili
przyprawa do kurczaka
2 łyżki oleju
2 łyżki mąki
Parowańce z pikantnym sosem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Parowańce: mleko podgrzać, połączyć z drożdżami, cukrem i taką ilością mąki aby powstała konsystencja gęstej śmietany. Zostawić do wyrośnięcia. Do dużej miski wsypać mąkę, zaczyn z drożdży, sól oraz wlać olej i zagnieść ciasto. Odstawić na około 1,5 godziny.
2.Sos: Pierś z kurczaka pokroić w kostkę i włożyć do miski z olejem i przyprawą do drobiu. Dobrze wymieszać, Usmażyć na rozgrzanej, suchej patelni.
Papryki pokroić w kostkę, pora z krążki. Wszystko włożyć do garnka, zalać wodą, dodać kostkę drobiową, ziele angielskie, liść laurowy i curry. Dusić przez chwilę. Kiedy papryka będzie miękka dodać fasolę. Doprawić sola
ą, pieprzem oraz chili. Na koniec zaprawić mąką rozmieszaną z wodą.
3.Kiedy ciasto drożdżowe podwoi swoją objętość, zagnieść je jeszcze przez chwilę w misce a następnie odrywać po kawałku i formować kulki. Przykryć ścierką jeszcze na jakiś czas. Parować przez około 7 minut. Podawać polane sosem.
Komentarze