Parowańce z pikantnym sosem

0 (0 ocen)

  • 3 godz.

Uwielbiam parowańce z truskawkami ale postanowiłam spróbować całkiem odmiennej wersji. Wyszła całkiem smaczna.

  • 3 godz.

Składniki:

  • parowańce
    5 dag drożdży
    3,5 szkl mąki
    1 szkl mleka
    1/4 łyżeczki soli
    2 łyżki cukru
    2 łyżki oleju

    sos
    1 pierś z kurczaka
    1/2 papryki czerwonej, żółtej i zielonej
    1 puszka czerwonej fasoli w pomidorach
    kawałek pora
    1 kostka drobiowa
    ziele angielskie
    liść laurowy
    curry
    sól
    pieprz
    chili
    przyprawa do kurczaka
    2 łyżki oleju
    2 łyżki mąki
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Kluski na parze Dania główne Sosy

Parowańce z pikantnym sosem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Parowańce: mleko podgrzać, połączyć z drożdżami, cukrem i taką ilością mąki aby powstała konsystencja gęstej śmietany. Zostawić do wyrośnięcia. Do dużej miski wsypać mąkę, zaczyn z drożdży, sól oraz wlać olej i zagnieść ciasto. Odstawić na około 1,5 godziny.
  • 2. Sos: Pierś z kurczaka pokroić w kostkę i włożyć do miski z olejem i przyprawą do drobiu. Dobrze wymieszać, Usmażyć na rozgrzanej, suchej patelni.
    Papryki pokroić w kostkę, pora z krążki. Wszystko włożyć do garnka, zalać wodą, dodać kostkę drobiową, ziele angielskie, liść laurowy i curry. Dusić przez chwilę. Kiedy papryka będzie miękka dodać fasolę. Doprawić sola
    ą, pieprzem oraz chili. Na koniec zaprawić mąką rozmieszaną z wodą.
  • 3. Kiedy ciasto drożdżowe podwoi swoją objętość, zagnieść je jeszcze przez chwilę w misce a następnie odrywać po kawałku i formować kulki. Przykryć ścierką jeszcze na jakiś czas. Parować przez około 7 minut. Podawać polane sosem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Papryka Pierś z kurczaka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować