Sajgonki z pikantnym sosem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Posiekaną cebulę , startą na tarce o drobnych oczkach marchewkę, przeciśnięty przez prasę czosnek oraz imbir podsmażyć przez 2 minuty na oleju. Dodać mięso, wymieszać i smażyć aż straci krwisty kolor. Ugotować makaron sojowy według przepisu podanego na opakowaniu i pokroić go. Ugotować grzyby mun (5 minut) i posiekać. Makaron i grzyby połączyć z pozostałą masą, dodać sos sojowy. Gdy wystygnie wbić jajka i wymieszać. Arkusze papieru ryżowego na sekundę zamaczamy w ciepłej wodzie i osuszamy na papierowym ręczniku. Na każdy arkusz położyć porcję farszu i zawinąć go tak jak krokiety. Smażyć na oleju przez trzy minuty na złoty kolor.
2.Sos:
Papryczki chili umyć i bardzo drobno posiekać. Czosnek obrać i przecisnąć przez praskę. Cytrynę obrać i drobno pokroić. Czosnek i cytrynę zmiksować razem z cukrem, octem, pastą z krewetek i łyżką wody oraz sosem ostrygowym, aby otrzymać gęsty, gładki sos. Dodać posiekaną papryczkę, Wymieszać.
Porady
Najlepiej smakują podane z ryżem i surówką ze świeżej kapusty.
Komentarze