Paprykowe pulpety - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mięso albo mielimy samodzielnie w proporcji pół na pół lub kupujemy już gotowe. Jedną cebulę obieramy z łupiny i siekamy bardzo drobno i dodajemy do mięsa mielonego. Wbijamy jajko wcześniej dobrze umyte i dodajemy bułką tartą. Mieszamy. Doprawiamy jednym ząbkiem wyciśniętego czosnku, solą i pieprzem do smaku. Wyrabiamy masę. Formujemy klopsiki.
Na patelni rozgrzewamy klarowane masło podsmażmy klopsiki z obu stron. Paprykę czerwona i konserwowa kroimy w kwadraciki. Cebule siekamy , czosnek kroimy drobno.
2.Na patelnie z podsmażonymi klopsikami dodajemy wszystkie warzywa. Smażymy chwilę i podlewamy przegotowaną woda . Dusimy ok 5 min. Doprawiamy solą ,pieprzem i papryką słodką. Dusimy jeszcze ok 10 min aż sos się zredukuje.
Komentarze