Paprykowe frytki

  • wyświetlono: 2783 |
  • dodany do książki kucharskiej: 1 |
  • polecenia: 0

mmm frytki...któż ich nie lubi?? Ja bardzo je lubię jak i moi mężczyźni - choć rzadko je przygotowuje. Takie frytki są o wiele mniej tłuste mimo , że są smażone na oleju , a dlaczego? Ponieważ przed wrzuceniem ich do oleju dodaje do nich...właśnie olej Dzięki temu nie chłoną oleju - trochę masło maślane ale tak jest - sami się przekonajcie !

uuuuuunazwy-1
  • 5 porcje
  • 40min

Składniki

Składniki:

500 g ziemniaków

1 łyżka słodkiej papryki mielonej

1/2 łyżeczki soli

2 łyżki oleju

olej do smażenia

Sposób przygotowania przepisu:

Paprykowe frytki

  • 1. Sposób przygotowania:

    1. Do garnka wlej olej do smażenia. Zagrzej go

    2. Ziemniaki obierz i włóż do miski z zimną wodą na 10 minut. Pokrój w grubsze słupki. Pokrojone frytki osusz na ręczniku papierowym

    3. Osuszone frytki przesyp do miski. Dodaj do nich sól i paprykę , Dodaj olej i całośc wymieszaj. Odstaw na 10 minut

    4. Frytki wrzucaj na rozgrzany olej - smaż na średnim ogniu przez około 15 - 20 minut

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Komentarze

Podobne przepisy

Frytki z selera i innych warzyw

Dodane przez: Di bloguje

Frytki z selera i innych warzyw

To moje ulubione frytki warzywne....

jk

Dodane przez: Jola1977-1977

Muffinki paprykowe z boczkiem

Wspaniała przekąską, lub dodatek...

Frytki z brukwi z parmezanem

Dodane przez: Gregorhspeed

Frytki z brukwi z parmezanem

Zapomniane warzywo. Znane i dominujące...

Frytki z selera

Dodane przez: Gregorhspeed

Frytki z selera

Wspaniały dodatek, idealny zamiennik...

frytki

Dodane przez: Kasja1986

Pieczone frytki z batata

Pyszne, chrupkie z wierzchu i miękkie...

Frytki z pasternaku

Dodane przez: tymiankowa

Frytki z pasternaku

Warto spróbować domowych frytek...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE