Paprykowe frytki

4.97 (180 ocen)

  • 40 min
  • Dla 5 osób

mmm frytki...któż ich nie lubi?? Ja bardzo je lubię jak i moi mężczyźni - choć rzadko je przygotowuje. Takie frytki są o wiele mniej tłuste mimo , że są smażone na oleju , a dlaczego? Ponieważ przed wrzuceniem ich do oleju dodaje do nich...właśnie olej Dzięki temu nie chłoną oleju - trochę masło maślane ale tak jest - sami się przekonajcie !

  • 40 min
  • Dla 5 osób

Składniki:

  • Składniki:

    500 g ziemniaków

    1 łyżka słodkiej papryki mielonej

    1/2 łyżeczki soli

    2 łyżki oleju

    olej do smażenia
Wystaw ocenę:

4.97 (180 ocen)

Zobacz również:

Dodatki

Paprykowe frytki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Sposób przygotowania:

    1. Do garnka wlej olej do smażenia. Zagrzej go

    2. Ziemniaki obierz i włóż do miski z zimną wodą na 10 minut. Pokrój w grubsze słupki. Pokrojone frytki osusz na ręczniku papierowym

    3. Osuszone frytki przesyp do miski. Dodaj do nich sól i paprykę , Dodaj olej i całośc wymieszaj. Odstaw na 10 minut

    4. Frytki wrzucaj na rozgrzany olej - smaż na średnim ogniu przez około 15 - 20 minut
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować