Na pewno wiecie, że klasyczny paprykarz składa się z ryżu, tłustej i wędzonej ryby oraz warzyw. A co powiecie na opcję warzywną z kaszą jaglaną? Sos sojowy podkreśla jego głębie smaku, a całość jest po prostu rewelacyjna.
Paprykarz warzywny z kaszą jaglaną - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Kaszę należy ugotować w 1,5 szklanki osolonej wody z odrobiną oleju.
Marchewkę z pietruszką zetrzeć na dużych oczkach tarki, cebulę pokroić w kostkę, a czosnek drobno posiekać.
Warzywa umieścić na patelni z rozgrzanym tłuszczem i smażyć (co jakiś czas mieszając) przez kilkanaście minut - do momentu, aż cebula będzie szklista, a marchewka miękka.
Następnie dodać liść laurowy, ziele angielskie, koncentrat pomidorowy oraz przyprawy i całość poddusić kolejne kilka minut.
Po tym czasie należy wyjąć liścia i ziele angielskie, a resztę wymieszać z kaszą jaglaną.
Masę odrobinę przestudzić i krótko zblendować.
(Pasta powinna mieć wyczuwalne kawałki kaszy oraz warzyw.)
Pastę doprawić do smaku (solą i pieprzem), a następnie odstawić do lodówki na około 1 godzinę.
(Po tym czasie paprykarz będzie gotowy do smarowania.)
Komentarze