Paprykarz warzywny z kaszą jaglaną

4.5 (158 ocen)

  • 50 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Na pewno wiecie, że klasyczny paprykarz składa się z ryżu, tłustej i wędzonej ryby oraz warzyw. A co powiecie na opcję warzywną z kaszą jaglaną? Sos sojowy podkreśla jego głębie smaku, a całość jest po prostu rewelacyjna.

  • 50 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 1/2 szklanki kaszy jaglanej (suchej)
    2 marchewki (średnie)
    1 pietruszka (mała)
    1 cebula
    2 ząbki czosnku
    3 łyżki koncentratu pomidorowego
    2-3 łyżki sosu sojowego
    1 liść laurowy
    2 ziarna ziela angielskiego
    1/2-3/4 łyżeczki słodkiej papryki
    1/3 łyżeczki papryki ostrej
    2 ząbki czosnku
    sól, pieprz
    Dodatkowo:
    olej
Wystaw ocenę:

4.5 (158 ocen)

Zobacz również:

Pasty Paprykarz

Paprykarz warzywny z kaszą jaglaną - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kaszę należy ugotować w 1,5 szklanki osolonej wody z odrobiną oleju.
    Marchewkę z pietruszką zetrzeć na dużych oczkach tarki, cebulę pokroić w kostkę, a czosnek drobno posiekać.
    Warzywa umieścić na patelni z rozgrzanym tłuszczem i smażyć (co jakiś czas mieszając) przez kilkanaście minut - do momentu, aż cebula będzie szklista, a marchewka miękka.
    Następnie dodać liść laurowy, ziele angielskie, koncentrat pomidorowy oraz przyprawy i całość poddusić kolejne kilka minut.
    Po tym czasie należy wyjąć liścia i ziele angielskie, a resztę wymieszać z kaszą jaglaną.
    Masę odrobinę przestudzić i krótko zblendować.
    (Pasta powinna mieć wyczuwalne kawałki kaszy oraz warzyw.)
    Pastę doprawić do smaku (solą i pieprzem), a następnie odstawić do lodówki na około 1 godzinę.
    (Po tym czasie paprykarz będzie gotowy do smarowania.)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kasza jaglana Papryka

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Wegetariańska Wegańska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować