Papryka z mięsem i wątróbką

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

Bardzo lubię tradycyjną kuchnię, ale nie stronię też od eksperymentów i próbowania nowych smaków. Te nadziewane papryki robię od czasu do czasu na spotkania rodzinne lub w gronie znajomych.

Składniki:

  • ● 7 czerwonych papryk i 1/2 żółtej
    ● 30-40 dag mielonego mieszanego mięsa (lub z indyka)
    ● 30-40 dag wątróbek drobiowych
    ● 1 szkl. ryżu
    ● 2 cebule
    ● pęczek natki pietruszki
    ● kilka liści kapusty
    ● 4 łyżki masła
    ● mąka
    ● przyprawy: przyprawa uniwersalna, pieprz, liść laurowy, ziele angielskie, 1-2 kostki bulionu warzywnego, majeranek
    ● 200-250 g przecieru pomidorowego
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Papryka z mięsem i wątróbką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wątróbki parzymy i obgotowujemy
    w 1,5 szklanki wrzącej wody. Gdy ostygną, mielimy
    z cebulą, natką i miąższem żółtej
    papryki. Mieszamy z ugotowanym
    ryżem i mięsem, przyprawiamy
    przyprawa uniwersalna i pieprzem.
  • 2. Z papryk usuwamy nasiona.
    Napełniamy farszem. W garnku
    roztapiamy 2 łyżki masła, układamy
    liście kapusty, na nich papryki.
    Zalewamy gorącą wodą,
    dodajemy przyprawy. Gotujemy
    pół godziny pod przykryciem.
  • Papryka z mięsem i wątróbką 3. Papryki wyjmujemy. Z wywaru
    robimy sos: w garnku roztapiamy
    2 łyżki masła, dodajemy
    mąkę. Stopniowo wlewamy
    ostudzony wywar, mieszamy.
    Dodajemy przecier, doprawiamy
    do smaku.

Porady

● Jeśli ktoś nie przepada za wątróbką, może z niej zrezygnować i ograniczyć się tylko do mielonego mięsa. ● Zamiast gotować, papryki można zapiec w piekarniku.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PPK_02-2008

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować