Papryka faszerowana mięsem

4.5 (155 ocen)

  • 50 min

Pyszna papryka faszerowana mięsem, pieczarkami oraz serem feta

  • 50 min

Składniki:

  • SKŁADNIKI NA 4 PORCJE

    - 2 papryki
    - 200 g mięsa mielonego
    - 100 g sera feta
    - 5 większych pieczarek
    - 1 mała cebula
    - 1 ząbek czosnku
    - 2 łyżeczki koncentratu
    - 2 yżeczki ketchupu
    - 2 łyżki oleju rzepakowego
    - natka pietruszki
    - sól, pieprz, majeranek, oregano
Wystaw ocenę:

4.5 (155 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Faszerowane

Papryka faszerowana mięsem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Papryki myjemy, przekrawamy na połowy, usuwamy gniazda nasienne. W środku przyprawiamy solą oraz pieprzem.
  • 2. Mięso mielone mieszamy w misce z pokrojonym w kostkę serem, pokrojonymi w drobną kostkę pieczarkami oraz cebulką. Czosnek przeciskamy przez praskę, dodajemy do mięsa. Całość przyprawiamy solą, pieprzem, oregano i majerankiem. Dodajemy pół szklanki wody wymieszanej z koncentratem oraz ketchupem oraz olejem rzepakowym. Mięso wyrabiamy zagniatając je w misce.
  • 3. Gotowym mięsem wypełniamy połówki papryk. Gotowe papryki układamy w naczyniu żaroodpornym. Na dno nalewamy trochę wody. Pieczemy przez około 40 minut w piekarniki nagrzanym do 200 st.
  • 4. Gotową paprykę posypujemy posiekaną natką pietruszki.

Porady

Do tak przyrządzonej papryki idealnie pasuje ryż przesmażony z pieczarkami.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mięso Pieczarki Olej

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować