Papryka faszerowana ryżem, pieczarkami, zielonymi oliwkami i mozzarellą

5 (1 ocen)

  • 50 min
  • Dla 4 osób

Papryka faszerowana ryżem, pieczarkami, oliwkami i mozzarellą to proste, a jednocześnie smaczne, wegetariańskie danie.

  • 50 min
  • Dla 4 osób

Składniki:

  • 2 duże czerwone papryki
    100 gram ryżu
    150 gram pieczarek
    1 garść zielonych oliwek
    1 kula sera mozzarella
    1 łyżka masła
    2-3 łyżki jogurtu naturalnego
    1/4 łyżeczki ostrej papryki
    sól i pieprz do smaku
Wystaw ocenę:

5 (1 ocen)

Zobacz również:

Paprykarz

Papryka faszerowana ryżem, pieczarkami, zielonymi oliwkami i mozzarellą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ryż gotujemy na półtwardo w osolonej wodzie.

    Papryki przecinamy wzdłuż na połówki i usuwamy z nich gniazda nasienne.

    Pieczarki oczyszczamy, kroimy w kostkę i podsmażamy na maśle do momentu, aż odparuje z nich woda. Dodajemy je do ryżu. Dodajemy również oliwki pokrojone w plasterki.

    Połowę sera mozzarella kroimy w kostkę i dodajemy do reszty składników.

    Dodajemy jogurt naturalny i ostrą paprykę, Mieszamy i przyprawiamy do smaku pieprzem oraz solą.

    Nakładamy farsz do papryk i pieczemy je przez 20 minut w temperaturze 180 stopni.

    Drugą połowę sera mozzarella kroimy na 4 plastry. Układamy je na wierzchu i pieczemy jeszcze przez 10 minut.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Papryka Ryż Pieczarki Zielone oliwki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować