Cukinia faszerowana po meksykańsku

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Dla 6 osób

Faszerowane warzywa to pomysł na pyszny obiad. Powyższy farsz polecam także do nadziania innych warzyw: papryki, bakłażana, a nawet gołąbek.

  • 60 min
  • Dla 6 osób

Składniki:

  • Składniki na 6 porcji:
    • 3 młode zielone cukinie,
    • 500 gram mięsa mielonego z szynki wieprzowej,
    • 1 cebula,
    • 2 ząbki czosnku,
    • 1 szklanka kaszy jaglanej,
    • 0,5 litry przecieru pomidorowego,
    • 0,5 puszki czerwonego groszku,
    • 0,5 puszki kukurydzy konserwowej,
    • 15 dag sera żółtego,
    • Mały pęczek natki pietruszki,
    • Sól do smaku,
    • Świeżo mielony kolorowy pieprz do smaku,
    • Ostra papryka do smaku,
    • 1 łyżeczka suszonego oregano,
    • 1 łyżeczka suszonej bazylii,
    • Olej,
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Faszerowane

Cukinia faszerowana po meksykańsku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • gotowanie kaszy 1. Jaglaną kaszę gotujemy na sypko. Ugotowaną odstawiamy na bok do lekkiego przestygnięcia.
    Żółty ser ścieramy na tarce o grubych oczkach.
  • dodanie przecieru do mięsa 2. Obraną i pokrojoną w kostkę cebulę rumienimy na oleju. Do zrumienionej dodajemy mięso mielone. Mięso smażymy do miękkości. W trakcie smażenia dodajemy do niego przeciśnięty przez praskę czosnek, sól, pieprz oraz paprykę do smaku. Gotowe mięso podlewamy pomidorowym przecierem. Całość razem podgrzewamy, by nadmiar płynu odparował.
  • łączenie składników farszu 3. Następnie mięso łączymy z kaszą, odcedzonym groszkiem i kukurydzą. Na koniec łączymy je z połową startego sera żółtego, posiekaną natką pietruszki, oregano i bazylią.
  • przygotowanie cukinii 4. Cukinie przekrawamy wzdłuż na połowy. Po przekrojeniu, łyżką usuwamy z nich gniazda nasienne.
  • przed pieczeniem 5. Przygotowane połówki wypełniamy farszem.
    Naczynie żaroodporne smarujemy olejem. Na tak przygotowane przekładamy cukinie.
    Całość wkładamy do nagrzanego piekarnia. Warzywa pieczemy około 35 minut w 180°C. Przed końcem pieczenia ich wierzch posypujemy pozostałym serem żółtym. Gdy ser się rozpuści cukinie wyjmujemy, posypujemy posiekana natką pietruszki i podajemy.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cukinia Fasola Kasza jaglana Kukurydza

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować