Panzanella - toskańska sałatka chlebowa

4.5 (196 ocen)

Moja wariacja na temat toskańskiej sałatki chlebowo-pomidorowej. Dodatek czosnku i świeżych ziół nadaje jej niesamowitego aromatu.

Składniki:

  • SKŁADNIKI na 1 porcję:
    gruba kromka dowolnego czerstwego chleba
    ząbek czosnku
    oliwa z oliwek
    łyżeczka pestek słonecznika
    duży pomidor
    mała łagodna cebula
    2 plastry suszonego pomidora z zalewy
    4 czarne oliwki bez pestek
    kilka listków świeżej bazylii
    gałązka świeżej mięty
    DRESSING:
    2 łyżki soku z cytryny
    4 łyżki oliwy z oliwek
    1/3 łyżeczki musztardy sarepskiej
    sól
    pieprz
    cukier
Wystaw ocenę:

4.5 (196 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo Chleb Pesto

Panzanella - toskańska sałatka chlebowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Chleb natrzeć z obu stron przeciśniętym przez praskę ząbkiem czosnku, podrzeć go na kawałki lub pokroić w kostkę, skropić oliwą i usmażyć patelni do zrumienienia, ostudzić.
    Pestki słonecznika uprażyć na suchej patelni.
    Pomidora pokroić w kostkę (ja swojego obrałam ze skórki), oliwki w plasterki, suszone pomidory i cebulę w paski.
    Składniki dressingu roztrzepać do otrzymania emulsji – najlepiej w zakręcanym słoiczku.
    Zioła opłukać, listki podrzeć palcami.
    Składniki sałatki wymieszać, wyłożyć na talerz, posypać ziołami i polać dressingiem.
    Podawać natychmiast.

Porady

Sałatka nie nadaje się do przechowywania, ponieważ grzanki nasiąkają wilgocią i tracą na smaku.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Bazylia Oliwki Pestki Pomidor Suszone pomidory

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować