Pankejki z jagodami

0 (0 ocen)

  • 30 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

W kwestii naleśników, uważam, że najlepsze są cienkie, chrupiące i z dżemem truskawkowym, ale dzisiaj zrobiłam wyjątek i zrobiłam pankejki, czyli te grube naleśniki amerykańskie. Nie byłam do nich przekonana, ale są pyszne i warto je chociaż raz spróbować. Są puszyste, a dzięki jagodom soczyste. Szczerze polecam :)

  • 30 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 300g mąki,
    Jajko,
    1-1.5 szklanki mleka,
    3 łyżki cukru,
    Garść świeżych lub mrożonych jagód,
    Łyżeczka proszku do pieczenia,
    Łyżeczka sody
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pancakes Naleśniki Jajko

Pankejki z jagodami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Składniki suche wsypujemy do miski, białko oddzielić od żółtka, żółtko dać do miski z suchymi skladnikami. Białko ubić że szczyptą soli.
  • 2. Do suchych produktów dodać mleko i zmiksować dokładnie, żeby nie było grudek. Po tym dodawać powoli ubite białko, a na końcu wsypać jagody i zmieszać łyżką. Konsystencja ciasta powinna być podobna do konsystencji ciasta na biszkopt, ciut rzadsza.
  • 3. Smażyć placki wielkości dłoni na maśle lub oleju.

Porady

Zamiast jagód można użyć innych owoców sezonowych lub czekoladowych groszków.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jagody Jajka Mąka Mleko

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować