Można je podać z ziemniakami i surówką. Każdemu będą smakować.
45 min
Dla 2 osób
Łatwy
Składniki:
2 pojedyncze filety z piersi kurczaka,
1 jajko,
1 i ½ szklanki bułki tartej,
2 marchewki,
1 mały seler,
1 cebula,
½ szklanki wody,
50 g sera żółtego,
sól,
pieprz,
oregano,
oliwa.
Panierowane filety pod warzywną kołderką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.1. Marchewkę oraz selera obieramy i ścieramy na tarce o dużych otworach. Cebulę obieramy i kroimy w kostkę. Na patelnię z oliwą przekładamy warzywa. Smażymy 5 minut. Następnie podlewamy wodą i smażymy jeszcze przez 10 minut. Warzywa doprawiamy do smaku solą, pieprzem oraz oregano.
2. Filety rozbijamy tłuczkiem. Oprószamy z dwóch stron solą oraz pieprzem. Mięso maczamy w rozkłóconym jajku i obtaczamy w bułce tartej. Na oliwie smażymy filety na rumiano w każdej strony.
3. Na usmażone filety kładziemy porcję przygotowanych warzyw. Wierzch posypujemy startym żółtym serem. Filety układamy na blaszce i zapiekamy około 15 minut w temperaturze 180 stopni.
Komentarze