Kiedy znudzą się zwykłe filety z kurczaka, warto wypróbować te panierowane w płatkach kukurydzianych. Są chrupiące, smaczne i na pewno zasmakują młodszym i starszym :)
Składniki:
1 podwójny filet z kurczaka
sól, pieprz
jajko
mąka
bułka tarta około 3/4 szklanki
płatki kukurydziane około 1- 1,5 szklanki
olej
Filety z kurczaka panierowane w płatkach kukurydzianych - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Filety z kurczaka umyć, osuszyć i rozbić na cienkie kotlety przyprawiając solą i pieprzem. Płatki kukurydziane rozdrobnić- najlepiej włożyć je do woreczka i rozbić tłuczkiem do mięsa, ale nie całkiem na proszek. Kotlety maczać w mące, jajku i bułce tartej wymieszanej z płatkami kukurydzianymi. Smażyć na gorącym tłuszczu z obu stron na rumiano. Podawać z ziemniakami lub frytkami i surówką.
Komentarze