filety z kurczaka w majonezowej panierce

4.94 (201 ocen)

  • 30 min

Delikatne kotlety z kurczaka na szybko. Są pyszne również na zimno, jako dodatek do chleba.

  • 30 min

Składniki:

  • 2 duże filety z kurczaka
    ulubiona przyprawa do kurczaka
    2 zmiażdżone ząbki czosnku (opcjonalnie)
    panierka:
    5 kopiastych łyżek majonezu
    7 łyżek mleka
    niepełna szklanka mąki pszennej (od całej odjąć 1 łyzkę)
    3 jaja
    słodka lub ostra papryka wg upodobań
Wystaw ocenę:

4.94 (201 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Majonez

Filety z kurczaka w majonezowej panierce - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Filety pokroić na 1 cm kosteczkę, wymieszać ze zmiażdżonym czosnkiem (opcjonalnie), obsypać przyprawą, wymieszać, odstawić na minimum 15 minut.
    Jaja rozkłócić z mlekiem, majonezem, dodać mąkę, paprykę (opcjonalnie), zmiksować wszystko na gładką masę (ciasto ma być gęstości śmietany).
    Do ciasta wrzucić mięso, wymieszać.
    Smażyć niewielkie kotleciki na rozgrzanym tłuszczu, odsączać z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym. Podawać np z ziemniaczkami i surówką lub surówką i ryżem.

Porady

Do kotletów możemy również dołożyć posiekany szczypiorek lub słodką paprykę.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować